Wijn "droog" corrigeren

Wijn "droog" corrigeren.

Een wijn corrigeren betekent suiker toevoegen sugar, en bij bepaalde fruitsoorten ook zuur, of het verlagen van de zuurgraad in fruit met een hoge zuurgraad. De wijn corrigeren, in grootschalige productie, is strikt gedefinieerd door de wet, ale mijn, alleen wijn maken voor persoonlijk gebruik, we hoeven ons niet zo druk te maken over de regelgeving. Behalve wijnen en natuurlijke sappen, die in goede jaren worden geproduceerd zonder enige toevoegingen of behandelingen (het gaat in ieder geval over druiven en appels), er is een soort basisrecept voor het maken van wijn, op basis waarvan hun kwaliteit wordt bepaald.

Gewoon fruitwijn om te drinken, genaamd wijn most, heeft minimaal 40 ° Ochsle. Het sap uit ons boekhoudvoorbeeld kan daarom volgens dit criterium als bruikbaar worden geclassificeerd. Er zijn geen vereisten voor dit type wijn, behalve één, je moet ze snel opdrinken. Het duurt maximaal tot volgend voorjaar.

Ik weet uit eigen ervaring, dat pitjeswijn niet lager dan 60 ° Ochsle . mag worden gezet. In jaar 1982 appels scoorden bijvoorbeeld 62 op de Ochsle-schaal.

Zo'n wijn wordt als vrij licht beschouwd en is de laagste waarde, die de drank moet hebben, als ze de volgende zomer gaat overleven. Dit is natuurlijk geen noodzakelijke voorwaarde; zelfgemaakte wijn wordt voornamelijk gebruikt om te drinken, niet dit, om de kelder te bevoorraden met nobele en zeldzame soorten. Zelfs met de grootste inspanning zal ons product niet van hen zijn.

Bij gecorrigeerde wijnen is dat echter anders, waarvoor het sap is verrijkt met toevoeging van suiker conform de Wijnwet. Volgens het basisrecept bevatten medium-light tafelwijnen maximaal 80° op de Ochsle-schaal, en dessertwijnen maximaal 120-130 °.

Een sap met 45 ° Ochsle vereist daarom de toevoeging van suiker, zodat het een goede tafelwijn met een alcoholgehalte kan produceren 10,6% (80° Ochslego = 10,6% alcohol). Om de vloeistofwaarde met 1 ° te verhogen op de Ochsle-schaal, het moet worden verrijkt met een toevoeging 2,6 g suiker per liter. Dus om de gewenste waarde van 80 ° Ochsle te bereiken moet worden toegevoegd (80 – 45) = 35 ° Ochslego: 35 X 2,6 ​ 91 g/l. Voor een ballon met een capaciteit 50 liter zou het zijn 4,55 kg.

Door berekeningen uit te voeren, je kunt elk vruchtensap corrigeren, bedoeld voor tafelwijn, en dessert.

Maar er is hier nog iets om in gedachten te houden. In gewone tafelwijnen met een waarde tot ca. 90° Ochsle hele suiker (afhankelijk van het gistras en hun fermentatievermogen) er wordt alcohol van gemaakt (+ kooldioxide), ze zijn dus volledig gefermenteerd na het einde van de fermentatie, droog.

Bij een hoger gewicht aan most blijft de rest van de suiker ongegist in de dessertwijnen, die gist niet kan verwerken. Bij het afmeten van de afgewerkte dessertwijn zullen de aanduidingen van de suikermeter variëren tussen 10° en 20° Ochsle. Meer hierover in de beschrijving van het uitvoeren van fermentatie. Nauwkeurigere gegevens, met betrekking tot de bereiding van tafel- en dessertwijnen, in de sectie recepten. Zorgvuldige verrijking van most met lage Ochsle-waarden gebeurt voornamelijk met tafelwijnen, dat wil zeggen, in pit- en druivensap, terwijl bessensappen moeten worden omgezet in dessertwijnen. Droge tafelwijnen van laatstgenoemde vruchten hebben een te scherpe smaak.

Droge kristalsuiker wordt gebruikt om wijn "droog" te corrigeren (geen druivensuiker!) en het wordt opgelost in verwarmde most. Alleen dan, wanneer er geen suikerkristallen meer op de bodem van de kom liggen, de oplossing kan worden gemengd met de rest van het sap.

Het pitjessap moet minimaal 55-60 ° Ochsle . wegen, zodat het licht kan worden gemaakt, jonge wijn. Een nobelere tafelwijn (overeenkomend met keuzewijnen) moet worden ingesteld op 80 ° Ochsle, hier bedoel ik niet alleen appel- of perenwijn, maar ook witte druivenwijn. Rode druivenwijn kan 90 ° Ochsle . vertonen. Al deze wijnen gisten tot het einde, ze zijn droog. Dessertwijnen staan ​​aan 100-120, en zelfs 130 ° Ochsle. Deze wijnsoorten bevatten min of meer onbewerkte suiker, resterende zoetheid. Om de dichtheid van vruchtensap met 1 ° Ochsle . te verhogen, je moet tellen 2,6 g suiker per liter.