Bepalen van het gewicht van de most

Bepalen van het gewicht van de most.

Men zou ook kunnen spreken van het bepalen van het suikergehalte van het sap, maar de bewoording "moet wegen" geeft de meetmethode aan; de most weegt eigenlijk.

Voordat ik de analyse behandel, wat je zelf kunt doen, eerst een paar basisoverwegingen. Het sap dat voor ons staat vouwt zich op in een transparant vat – afhankelijk van het soort fruit, waaruit het is gemaakt – met wie 80 – 90, een nawet 95% uit het water.

De rest is suiker, suikervrij extract, garbniki, pecteren, eiwit, aromatische ingrediënten, mineraal en kleurstoffen. Hun samenstelling varieert afhankelijk van het jaar, plaatsen van teelt, klimaat, de mate van rijpheid van het fruit en de methode van verwerking. Naast suiker zijn zuren de belangrijkste componenten van het algemene extract, waarvan de hoeveelheid varieert afhankelijk van het soort fruit. Het suikergehalte in druiven ligt gemiddeld net onder 20%, en zuren gemiddeld 1%, appels bevatten ook ongeveer 1% zuren, maar hun suikergehalte is gemiddeld 7%. De vrucht die het rijkst is aan zuren is de bosbessenbes, die meer dan bevat 2%, en zit er gewoon in 1,5% suiker. Er zijn echter alleen peren 0,3% zuren, een ponade 8% suiker.

Het zijn waarden, waarmee rekening moet worden gehouden bij het maken van wijn, maar slechts één ingrediënt in het sap, voorkomend in de kleinste hoeveelheden, het zogenaamde suikervrije extract, creëert het, die later in de afgewerkte wijn wordt aangeduid als een "boeket". Het kan niet thuis worden geanalyseerd, het kan echter worden bepaald door smaak en geur.

Bij het analyseren van een sap is naast het watergehalte ook het suikergehalte van belang voor ons, omdat het een grote rol speelt in het fermentatieproces. Hoewel er verschillende soorten suikers in vruchtensap zitten, de totale suikerwaarde moet echter worden berekend, die als volgt wordt gemeten:.

Hiervoor wordt een meetinstrument gebruikt, die in de vorige eeuw werd uitgevonden door de apotheker Ochsle. Het is gemakkelijk te gebruiken, het is gemakkelijk om de meetresultaten te lezen, en het werkt volgens het volgende principe:.

Het gewicht van een liter water, 1000 gram, wordt beschouwd als een constante waarde. Door het druivensap te wegen, De heer Ochsle zei:, dat het gewicht met het jaar toenam, de mate van fruitrijpheid, plaats van teelt en klimaat en was gemiddeld 1060-1080 gram. Vandaar dat Ochsle zijn conclusie trok:, dat overgewicht, en dus 60-80 gram per liter, moet het gewicht van het extract zijn (voornamelijk suiker). De door hem geconstrueerde weegschaal voor het wegen van de most geeft dit overgewicht aan.

Het meetinstrument is een glazen container geladen met lood of kwik en eindigt aan de bovenkant met een cilindrische glazen buis met een schaalverdeling. Hoe lager het soortelijk gewicht van de vloeistof:, hoe lager de container zinkt. Na het onderdompelen van de weegschaal voor het wegen van de most in een vloeistof met een soortelijk gewicht, het overgewicht wordt afgelezen op de weegschaal. "Ochsle-graduatie" omvat het bereik van 0 Doen 130 gram (zie de tekening hierboven).

Als dus overgewicht 1 liter sap in verhouding tot het gewicht van water 1000 g is 55 g, is het gewicht van de must, ook bekend als de areo-metro, met een densimeter of een suikermeter, daalt af naar het niveau "55".

Koop een beker met een capaciteit voor metingen 250 cm3. Het is gevuld met sap, en dan wordt de sucrose erin gedompeld. Het moet vrij in het sap stromen, zonder de zijkanten of onderkant van de beker aan te raken. Alleen dan kan het sapgewicht nauwkeurig worden afgelezen, als de vloeistof eerder is gefilterd en geen fijne fruitdeeltjes bevat (pitten, oorworm, pulp, enz.). Hier moet je ook op letten, om eventuele luchtbellen uit het sap te verwijderen. Het gewicht van de most kan alleen worden bepaald aan de hand van het verse sap, omdat in sap, waar de fermentatie begon, de suiker is al getransformeerd.

Om een ​​nauwkeurige meting te krijgen:, beide bekers, evenals de suikermeter moet schoon en ontvet zijn, anders worden de resultaten vervalst. Daarom moeten ze na elk gebruik grondig worden gewassen.

De exacte meetwaarde is pas enkele minuten na onderdompeling van het meetinstrument in de vloeistof af te lezen, omdat de temperatuur dicht bij die van het sap moet liggen. Het gewicht van de most wordt door de vloeistof van onder of van boven afgelezen. Lees aandachtig de gebruiksaanwijzing van de hydrometer.

Bovendien moet nog een ding worden overwogen:. Elke suikermeter is gemarkeerd voor een temperatuur van 20°C, het betekent, dat alleen dan de juiste waarde aangeeft, wanneer het sap op deze exacte temperatuur is. Als de meting bij een andere temperatuur wordt gedaan – en dit is het vaakst het geval – je moet een correctie maken om de resultaten te krijgen.

Dane, voor het corrigeren van de resultaten, bevinden zich in het onderste deel van de suikermeter, eindigde met een bubbel, aan de linkerkant van de thermometer (koop daarom altijd een suikermeter met thermometer!). Afhankelijk van de temperatuur telt het op (bij hogere temperatuur) of aftrekken (lager) de juiste correctiewaarde:.

De afgelezen en eventueel gecorrigeerde waarde van het mostgewicht moet worden opgeschreven in een boek met aantekeningen over het onderhoud van de kelder of gemarkeerd op het gistingsvat.