VINTERFESTER

I Bulgaria har vinteren vært en tid med spådommer og profetier i århundrer. Bare kom hit, der den delikate dyrking av grønnsaker, frukt og blomster krevde eksepsjonelt gunstige værforhold, denne tiden med passiv venting førte med seg en spesiell angst før det ukjente. Så alle tegn i himmel og jord ble nøye observert, prøver å gjette fra dem den fremtidige høsten av frukthager og vingårder som sover under snøen, og skjebnenes flokk, som skal til fjellbeitene om våren.
The Old Bulgarian Book of Prophecies sier, at ,,hvis julen er på en søndag, vinteren vil være mild, og høst - vind. Det vil være frukt, et mangfold av tetrapoder og en overflod av honning”. Prognosene er litt dårligere, når julen faller på lørdag. Deretter "…vinteren vil være tøff og vind, og snø vil falle på snø. Våren og sommeren vil være våt, det blir lite frukt, og sauene skal gå til grunne”.

Profetiene gjelder også atmosfæriske fenomener.
Og ja, “Hvis torden og lyn oppstår i desember, det vil være en høst av korn og frukt, men så blir det en kald tid i verden”.
Folkevisheten i ordtakene som fortsatt lever her, uttrykte en fast overbevisning, at hvis sommeren skulle være fruktbar, vinteren skal være snøhvit. Så det snakkes i Bulgaria, den "snøgodinaen, fruktbart år” (snøår - fruktbart år). En mild vinter lover ikke bra heller, og de lokale høylanderne til og med bestemmer "ot topał januar vil gi te pazi myr” (Gud forby fra varm januar). De krangler også, at "hvis det ikke er hvitt i julen, Gergiowden vil ikke være grønn”.
Vinterkvelden tilbrakte imidlertid bulgarerne i gamle dager ikke bare i profetier. Disse fridagene fra jordbruket, endte med lange kvelder, var spesielt gunstige for sosiale møter og alle slags familiefester.. Dette var vinteren som jentene som gikk ut til husene om natten ventet på, å høre sangen til St.. Atanasa - skytshelgen, hvis avgang til fjells endte sommersesongen. Den hellige Atanas sang:
"Kom kaldt, sommeren har gått,
Og ta med deg lange netter med kvelder”…
Virker, at selv i dagens Bulgaria er vintermånedene mer gunstige for å organisere forskjellige typer spill, feiringer, å besøke venner. Akkurat da, når du ikke trenger å skynde deg å jobbe på tomten, når alt kommer til alt er det lettere å ha et ledig øyeblikk til å besøke naboene og ha kveldssamtaler over et glass vin eller mastikk.
Imidlertid har det endret seg, dessverre, natur av vinteren, nabolagsmøter; fordi det i moderne leiligheter er vanskelig å gjenopplive atmosfæren i gamle bulgarske hus, der familielivet dreide seg om en brann som brant på skorsteinen.