HVORDAN DET ER MED KASZKAŁU "SOUL"!

Bulgarsk meieriproduksjon er ikke bare den berømte yoghurten, de er også utmerkede oster, i produksjonen som polske høylandere har spesialisert seg i århundrer. Ikke alle, som turen vil føre til fjellhyrdehytta, tør å prøve "publikum”, det er bryndza, som lagres i en lærpose med håret inni under gjæring, alle er derimot glade for kashkaval laget her.
Det er ikke lett å tilberede kashkaval. Denne osten krever spesielle modningsforhold, som skal lages i luftige grotter med en temperatur på 5-8 ° C. Etter at melken er oppvarmet og konsentrert, tappes mysen og massen blandes med hendene, og legger den deretter i sirkelformer i tre. For et 8 kg hjul med ost trenger du det 50 Og sauemelk eller 100 Og kumelk.
Erfarne dyrkere vet, det å puste inn i sjelen, Sauebeite bør følge spesielle regler; om morgenen skulle sauene spise den hvite kløveren, ved middagstid - gress med tillegg av tørr løvetann og kost, og på ettermiddagen skal den beite steder, hvor duftende urter vokser, som for eksempel. timian. Men hvem følger disse reglene i dag?? Som vil jage sau fra hall til hall? Så det er ingen moderne kashkaval, som gammeldagse bulgarere hevder, "sjelen han trenger."”. vi vil, kanskje det er vår nordlige barbariske mangel på teft igjen, men vi er halvharde, den fete osten smakte veldig bra. Spesielt som et tillegg til rødvin.
I bulgarske hjem serveres ofte stekt kasha. Det er en veldig populær middagsrett. Skiver tykt 1 cm ost senkes et øyeblikk i lunkent vann, og rull deretter inn mel og pisket egg. Den blir så stekt i varm olje, huskende, slik at brannen ikke blir for hard, fordi osten ikke kan brenne, og inne, den må være helt oppløst under bakt skorpe, en solid masse. “Kashkaval-rute” den serveres alltid på forvarmede tallerkener, at den smeltede osten kanskje ikke kutter av.
Imidlertid smakte yoghurt og ost best for oss i restauranten Koszarata” i Golden Sands. Naturen til dette stedet, som du går langs en smal skogsti opplyst av lanterner gjemt i kurvbikuber, passerer gården med sauestikk, det inspirerte alltid fantasien vår. En brann som brenner i den store pipen i sentrum av hovedrommet, benker dekket med saueskinn og musikken fra gjeterklokkene som ble slått av av servitriserens hånd, skape en sjarmerende atmosfære på dette stedet. Det er her vi drakk for første gang ,,ajran ”- en flott tørstslokkende drink laget av yoghurt og brusvann, og her ble vår dype overbevisning dannet, at Bulgaria i full forstand av begrepet er et land som flyter med melk og er kjent for sine gode fårehunder. I folkesangen står det: ,,Sommeren er hagl eller vintersnø? Og ikke sommer hagl, og ingen vintersnø. Det er Jankuła-pastuch, Jankuła-gjeter med ni flokker, med ni flokker på ni hundre…” Et slikt syn er mulig i dag på liwada” Borowiec, Pamporowa, bakken til Rila, Pirinu, Stara Planina…