Enkel mosing

Enkel mosing

Når du tilbereder mos, må du ikke glemme riktig forsuring. Det aksepteres, at mosen skal ha en pH på ikke mindre enn 4,8 og ikke mer enn 5,3. Mosens pH-nivå kan kontrolleres med lakmusstrimler. For å oppnå riktig pH, du bør tilsette ca 5 g sitronsyre til hver 10 liter mos.

Det antas å velge vannmengde 3 gjøre 3,5 liter vann pr 1 kg råstoff.

Det er mange metoder for mosing. Metoden med en temperatur er den enkleste (enkelt infusjon mos) ofte brukt med malt. Det innebærer bruk av enzymer som forekommer naturlig i malt. Det er nok å suge malt og varme den opp til en temperatur i mellom 620C a 720C, og hold den ved denne temperaturen i flere titalls minutter - rør hele tiden. Under 620C vi risikerer et fall i ytelsen, ettersom noe stivelse kan forbli fanget i kornet, ovenfor 700C wort kan være for lite gjærbar. Den mest universelle temperaturen er 67-680C.

Temperaturstyrt mosing er en annen metode (trinn mos). Det innebærer å ta noen pauser (stopper) ved temperaturer som er optimale for forskjellige typer enzymer.

De to primære forsukringsenzymer er beta-amylase og alfa-amylase, og de mest passende temperaturene for dem er:

 • beta-amylase - 620C
 • alfa-amylase - 720C

Det mest populære mosemønsteret for disse enzymene er: 30minutter inn 620C i 30minut w 720C. Disse pausene kan selvsagt modifiseres fritt basert på vår egen kunnskap og erfaring.

Det er mange andre enzympreparater, hvor temperaturene og varigheten av vedlikeholdet vil være betydelig forskjellige. Vi kan skille de mest populære preparatene:

 • Thermamyl - et flytende middel, temperatur 600C gjør 1200C
 • Amylogal - sukrerende middel, temperatur 600C - 650C
 • Sherzyme - sakkariserende middel, temperatur 600C - 650C

Coobra Whisky destilleri gjær – posen inneholder gjær som brukes av mange whisky destillerier over hele verden

For disse enzymene, Moseprosessen skal se ut som dette:
La kornet koke (vi husker om konstant blanding) og tilsett Thermamyl. Vi slår av oppvarmingen og venter til temperaturen synker til 650C (temperatur målt etter å ha blandet alt fra bunnen) og tilsett deretter Amylogal og Sherzyme. Vi venter til temperaturen faller til rundt 350C (målt etter å ha blandet hele greia) og KLAR, på dette punktet kan vi gå over til å tilsette gjær.

Å tilberede kornmos uten bruk av enzymer, en bestemt prosedyre kan brukes - en del av råmaterialet beregnet på mos bør erstattes med malt (det antas å være ca. 15% malt til mosten er ferdig). Følg deretter mono-temperaturmetoden for malt, du må imidlertid huske å forlenge tiden mosen holdes på temperatur 62 - 720C.

Funnet på google via fraser:

 • uklarhet
 • hva du skal forberede deg på korninnstillingen
 • surforsuring
 • pH-striper
 • forsukringsenzym
 • mos ph
 • tilberedning av kornmos
 • mos uten gjær
 • maltmos
 • mos destillasjonstemperatur