BAKE BAK

Alle bulgarske helligdager har vanligvis spesifikke retter tildelt, hvis forberedelse blir nøye observert i alle husholdninger. En bulgarsk husmor har forberedt fisk på Nikyłden i lang tid (19.XII), bakt smågris til jul, bakt lam - på Gergiowden (6.V), kylling - på Petrowden (12.YII), knoke og egg på Welikden.

Jul og nyttår er den høytideligste høytiden. Deretter serveres alltid stekt høne og banica i Bulgaria. Mens det første elementet på denne tradisjonelle menyen er selvforklarende, på den andre kunne man være på ubestemt tid. Virker, at det var nettopp på grunn av manglende evne til å bake banica at lykken til mange polsk-bulgarske flokker krasjet, Tross alt kan ingen anstendig bulgarer forestille seg livet uten denne karakteristiske kaken.

I forbindelse med det kommende nyttåret, også Ziwka Atanasowa - vår vertinne - begynte å bake banica, Vi hjalp henne ganske påtrengende, fordi hun laget denne kaken i henhold til de beste tradisjonene, akkurat som moren og bestemoren. Om å kjøpe den såkalte. Kori” - ferdig strudel deig, som du kan kjøpe her i hvilken som helst matbutikk, det var til og med ingen vei. Og likevel var våre Sofia-venner lettet over å bruke dette anlegget, noe som sparer mye verdifull tid.

Forberedelse til baking begynner med grundig, sikt melet to ganger, som Żiwka la til et egg, kaldt vann, litt natron, eddik, olje og en klype salt. Krøllete (ikke veldig vanskelig) hun la kaken til side i 15 minutter., å hvile”. Så delte hun deigen i flere deler, som hun holdt sammen i tre, ved å rulle dem til tynne kaker og la dem stå i litt tid, la dem tørke på brettet, dekket med et hvitt serviett. Hun tilberedte fyllingen av løst kokt ris, finrevet ost og egg. Så, på bunnen av den runde formen, varmet hun opp litt olje og smurte den første kaken på den, spre noe av fyllet på toppen, som hun dekket med en ny kake. Hun satte formen på ilden, snu den litt, slik at banica blir brun på alle sider. En gang bunnkaken ble bakt, Żiwka tok banica behendig med to hender, snu den. Og igjen spredte hun noe av fyllet og dekket det med en fersk kake. Hun gjentok inversjonen av banica, til alle kakene er oppbrukt. Under steking vannet hun deigen med olje i kantene på pannen hele tiden. Da den varme kaken til glede for familiemedlemmene endelig dukket opp på bordet, vi følte oss mer slitne enn skaperen.

Selvfølgelig var dette bare en av variantene av denne kaken, som vi fikk muligheten til å prøve i mange andre bulgarske hjem. Og overalt smakte banica annerledes for oss. Det var ikke engang et spørsmål om å servere den kald eller varm, mangfoldet av fyllingen var heller ikke så viktig, som er laget av ost her, kjøttdeig, ris, spinat, gresskar osv.. Vi skjønte det bare, at hver bulgarske husmor har sin egen, hemmeligheten bak denne nasjonale retten, som har blitt praktisert gjennom årene.