Stoppere og andre lukninger for flasker

Stoppere og andre lukninger for flasker

Den raske utviklingen av kork som det viktigste råmaterialet som brukes til å forsegle vinflasker (vinkorker) skjedde i det attende århundre. W tym właśnie czasie, den fremragende vinmakeren og respekterte munken Dom Perignon erstattet den tidligere brukte trepinnen til fordel for korkpropper. Den første soppkorken ble laget i denne perioden, som til i dag er en universell nedleggelse for musserende viner.

Trafikkork blomstrer, stosowane do każdego rodzaju alkoholu. Avhengig av type kork som brukes:
– kork av lavere kvalitet og korte kork til øl og vodka;
– korker av middels kvalitet og lengde for bordviner, regionale viner;
– toppkork av høy kvalitet, lang, uten tap (en gang kalt fløyelsaktig), til vinene av høyeste kvalitet;

Korkblomstringen er den eneste, den beste nedleggelsen varte til det 20. århundre. Hegemonia korka została przełamana. Andre typer flaskelukkinger utvikler seg raskt. Aluminiumslukninger er introdusert, caps, syntetiske propper.

Foreløpig kan vi skille mellom nedleggelser:
korki do win naturalne (ellers kjent som solide korker) - większość win na świecie zamykana jest korkiem naturalnym, det er den beste og dyreste korklukkingen. Slike korker kuttes av bork av korkeik i ett stykke. En slik kork oppfyller alle kravene for en perfekt lukking for vin. Den er ment for merkeviner beregnet på lengre aldring.

korki do win aglomerowane – najtańszy rodzaj korka, laget av rester fra produksjonen av naturlige korker og andre korkmaterialer, det er ingenting annet enn små korkgranulater, som limes med spesiallim og presses (denne typen kryssfiner). Det er en kork av lav kvalitet, som ofte er årsaken til vinfeil. Imidlertid på grunn av prisen, produksjonen vokser stadig hvert år. Agglomererte korker er beregnet på viner som er klare til konsum, Slike korker brukes sjelden til langvarig lagring av fremragende viner. Agglomererte trafikkork på grunn av den lave prisen, de brukes oftest til hjemmeviner. Husvin korket med en slik kork kan lagres til 3-4 år.

korki do win warstwowe – jest to pośrednia forma pomiędzy korkiem aglomerowanym a litym (middels når det gjelder kvalitet og pris). Er det der, at lag limes til agglomerert kork 1 eller to av solid kork. Lag kan sitte fast på den ene siden så vel som på begge sider. Hvis de faste lagene sitter fast på bare den ene siden, da, når vi korker vinen, må vi huske, for å rette delen av korken med solide sirkler mot innsiden av flasken. Husvin korket med en slik kork kan lagres til 4-6 år.

korki do win syntetyczne – budzą największe kontrowersje wśród winiarzy. De ble født i Amerika hvor de er mye brukt. For tiden vokser produksjonen deres stadig og får stadig mer popularitet. De beskytter vinen perfekt, derimot, deres tetthet forårsaker, at vinen ikke modnes under aldring. Derfor brukes denne typen kork til både hvitvin og bordviner, for viner som er beregnet på raskt forbruk. Syntetiske soppkorker er veldig populære som en lukking for billigere musserende viner. I hjemmeproduksjon, vi kan også prøve syntetiske plugger. Deres største fordel vil være dette, at korkvin ikke begynner å lekke og kork ikke begynner å forme, viner kan lagres i mange år.

zakrętki aluminiowe – coraz częściej stosowane w winiarstwie. De garanterer nesten hermetisk nedleggelse, de påvirker ikke smaken på vinen, vin så lukket kan raskt åpnes uten ekstra "verktøy". For viner i tradisjonelle 750 ml flasker og ca., Hettene brukes kun i bordviner. Imidlertid er denne typen lukking mye brukt for viner som selges i større flasker, f.eks.: 2,5 Jeg 5 liter.

kapsle – jest to najtańsze zamknięcie butelki. Flaskehettene fikk ikke popularitet som en lukking for vin, mens noen champagner som modnes før de selger dem, er lukket med lokk, og først før de legges ut for salg, hetten er erstattet med en soppstopper.

Funnet på google via:

  • vinkorker
  • flaskestoppere
  • aluminiumsflaskehetter
  • typer vinkorker
  • trafikkork
  • flaskestoppere 5 liter
  • eikekork