Vin – Historie

Vin – vel det gjør det, at ordet høres ut som en trylleformular i mine ører?.

Oppføringen i leksikonet er kult og til poenget: "Vin, en alkoholholdig drikke hentet fra fruktjuicer som inneholder sukker, og mer spesifikt – gjæret druesaft i motsetning til fruktvin, laget av epler, pærer og annen frukt…”

Dette er greit og viktig, men den beskriver bare med tørre ord denne fantastiske prosessen med å konvertere en sak til en annen. Imidlertid bringer han tilbake noe minne fra den tidligste barndom.

jeg skjønner, meg selv oppoverbakke: Jeg holder på den herdede hånden til en eldre mann. Vi passerer gamle vegger med runde buer laget av rød og gul sandstein og grå, råtten tredør, gjennomsyret av den fantastiske duften av syrin og hyllebær. Det er en varm forsommerdag, vi går opp gaten, til endelig nærmer vi oss en av portene, fører til kjelleren: Porten er åpen. Trappen går ned og forsvinner ut i mørket., Jeg vil ikke gå inn der, Jeg er redd for mørket, men mannen ler og drar meg bak seg. Beroliger meg, han sier, at jeg en dag vil finne ut av det, hva som er lagret her og hva som lever i tønner, Jeg vil nevne ham da og innrømme at han har rett; fordi en slik kjeller hugget i en klippe full av vin er den mest fantastiske tingen rett etter paradiset.

Jeg forsto ikke noe av dette, hva han kranglet om og hva han forklarte for meg, men i svakt lys på pæren så jeg et kjellerrom og fat stablet i rader og stablet oppå hverandre; store og mellomstore, oval og rund, og helt på toppen ganske liten, wciśnięte między wypukłości pękatych drewnianych antałków. Dopiero po pewnym czasie mogłem dojrzeć człowieka w niebieskim fartuchu, gjør noe med en av fatene. Han skrudde en gummislange til jekken som var plassert i bunnen og hengte den i et fat. Så klatret han opp stigen og den andre slangen, hengende på motsatt side av jekken, stakk inn i et annet fat. Så tok han tak i en jekkspak og begynte å flytte den frem og tilbake. Det gurglet, zaszumiało i te odgłosy bardzo mi się spodobały. Przetaczamy młode wino!"Jeg så spørrende opp. “Ett fat vin pumpes inn i et annet fat, du ser " – sa vergen min. Riktignok så jeg ingenting, men jeg hørte murringen tydeligere,væske i slangen.

Murringen avtok snart, og til slutt bare vinen gurglet sterkere i det andre fatet. Læreren min foreslo, å sette øret mitt mot det mørke treet. Jeg ble så fascinert av denne lyden.

Nå var jeg helt over frykten og så nysgjerrig rundt i kjelleren.

I mellomtiden spurte vergen min mannen i den blå kappen, kunne han ha et glass, du må prøve, gjorde noe av denne feilen. En liten rød slange ble straks hentet ut og hengt fra en tykk tønne i en tønne. Jeg kunne se nedenfra, som mannen på stigen begynte å suge i den ene enden av slangen, så la han tommelen over hullet og pekte den mot flasken.

En spurt kom ut og flasken ble langsomt fylt med vin. "Ett glass er nok ikke nok for deg?” – sa mannen og lo, så vendte han seg til meg: “Du vil ha litt drikke også?”

Jeg nikket fornøyd, og fordi det var i løpet av denne tiden jeg lærte å snakke, Jeg kom uskarpt ut av meg selv, men veldig entydig: "Drikke, drikke".

Så jeg fikk et glass, riktignok bare halvfull, og etter en slurk eller to ble det tatt tilbake fra meg.

"Nei, og hvordan det smaker?”

"Stolthet!”

Selvfølgelig husker jeg ikke lenger, likte jeg det virkelig, men i dag ler de i familien og i landsbyen vår av mine første opplevelser i en vinkjeller.

Etter første besøk i kjelleren var det tid for mange flere; jeg så på, hvordan druer blir til drue, jeg hørte etter, hvordan det gurgler i tønner, Jeg pustet inn den enestående duften av vinhøst. Han gjorde solfylte landsbyer i åsene i Rheinland-Pfalz og Hessen fulle av sjarm; høsten var berusende og ga smak til gradvise forandringer av overskyet, søt juice, som til slutt ble klart, tørr vin.

Da jeg vokste opp, Jeg ble også kjent med vingårder. Jeg kunne se på, hvordan på våren beskjæres grenene og festes til ledningene. Med min gamle nabo reiste jeg til fjerne avlinger, ligger opp til grensen, og mens jeg lå i gresset og solet meg i solen, han brukte hakken for å knuse den klumpete jorden rundt hvert vinstokk. Fra setet mitt hadde jeg en vidstrakt utsikt; foran meg var det et rom med brune og grønne plan av åker og enger, bare ødelagt av mørke flekker av frukttrær, og de milde skråningene på åsene krysset de milde linjene i vingårdene.