I STAROBULGARSKA "KYSZTI”

Den unike atmosfæren til de gamle rommene hvitkalket med kalk og foret med fargerike tepper, kan fremdeles bli funnet i en landsby nær Balkan eller en by som er tapt blant fjellene., som Bożenci eller Kałofer. Vi klarte å møte det tidligere Bulgaria i Koprivsztica, hvor hvert av de gamle husene er et slags museum. Virker, det i denne lille byen, der ideene til den bulgarske nasjonale vekkelsen en gang ble født, og hvor Ljuben Karawełov levendegjorde de udødelige skikkelsene til "bulgarere fra gammel tid"”, alle klokkene stoppet for mer enn hundre år siden. Dette er inntrykket vi får når vi går inn i noen av husene skjult bak høye steinvegger. Hver av disse to-etasjes bygningene har en iboende "czardak"” (veranda) og det karakteristiske flate taket på steinheller er annerledes, takket være den originale ornamentikken. Innviklede utskjæringer på søylene som støtter taket, på chardak gallerier, gelender for trapper og skodder, på taket av boligerom, skulpturer, blant hvilke symbolet på solen dominerer, de vitner om den ekstraordinære følsomheten for skjønnheten til innbyggerne i denne byen, avskåret fra verden av fjell og skog.
Interiøret i et gammelt bulgarsk hus har lite å gjøre med europeiske tradisjoner i denne forbindelse. Fokuspunktet i rommet er vanligvis peisen ("Eyag”) med en kobberkjele som henger over ildstedet. Møblene er lave, kasser som står ved veggene - mindery”, som - dekket med mønstrede tepper - fungerer som sofaer. Midt på et lavt rundt bord og små halvmåneformede avføring, som man sitter nesten i knestående stilling på. Det meste av rommet er atskilt med et rekkverk, bak, på plattformen, er det et sted å hvile, foret med tepper og puter. Det hele er veldig orientalsk og fascinerende med sin unike karakter. Imidlertid søkte vi forgjeves etter denne originale stilen i den moderne leiligheten til vertene våre, hvis estetiske krav skilte seg langt fra den gamle bulgarske tradisjonen. Heldigvis har nesten helt moderne mat ikke gått fra det.