„EUXINOS PONTOS” BETYDER ET GJESTHAV

I Svartehavet med et område 420 000 km2 bor ca. 160 fiskearter, og overflod av mat i de nordlige og nordvestlige delene tiltrekker seg fisk fra sør og fra Marmarahavet. Når vannet begynner å avkjøles, fisken svømmer tilbake. Dermed blir de fleste av migratorene på våren og høsten fanget på den bulgarske Svartehavskysten” fisk, som tunfisk, makrell, stør. Svartehavsvannet skaper ikke gunstige forhold for utvikling av større fisk. Det er to grunner til dette: lav overflatesalt (17,5 promille, fra 50 m dybde til 2000 m - 22,5 promille) og sammensetningen av vannet. På dybden 200 m på grunn av oksygenmangel dannes hydrogensulfid; derfor er det nesten ikke noe liv under den kritiske dybden. Vitenskapelige institutter for fiskeri i Varna og Sozopol tar seg av å holde det i Svartehavet, som tørker sakte. Dette er en vanskelig oppgave, fordi, i motsetning til avtalen, satte tyrkiske fiskere opp garn ved Bosporos om våren og ødela ungfisk.
Foreløpig er fisk ikke uvanlig på bordene i dette landet. Selvfølgelig er det største utvalget av fiskeretter tilgjengelig på restauranter som spesialiserer seg i dette området. Som vanlig i slike tilfeller, riktig interiørdesign er et naturlig supplement til den kulinariske kunsten som presenteres av mesterne i pannen. Så det var en virkelig glede å gå til restauranten "Morski Drakon" i Varna, der blant rattene og ankerene som henger på veggene, i hjørner atskilt med fiskegarn, fersk fisk, som om bare fanget, de smakte deilig. Her tok vi vanligvis en fisk fra "skara”. Denne veldig enkle måten å tilberede fisk på er ekstremt populær i bulgarske restauranter. Uansett, bare fisk bakt på denne måten beholder smaken i sin helhet. Renset, fisken, vasket og saltet innvendig og utvendig, legges hel på et varmt og smurt rist. Når den blir brun på begge sider, den serveres på et fat med sitronbåter og smør.
Da vi snakket med vennene våre om Svartehavsfisk, vi skammet oss bare for å innrømme det, det over den forsiktige stiliseringen av "Fisherman's Village” i Golden Sands eller "Piratskipet".” i Sunny Beach, hvor du kan bli svimmel av de mange fisketilbudene, vi sendte inn en liten, en iøynefallende kiosk på Varna-markedet. Med nesten hvert opphold i Varna løp vi til markedet, å stå i kø foran vinduet i tide, der daglig transport av 'pyrżena riba”. De fremdeles varme, stekt i olje, og bittesmå som spiret fisk, så spiste vi rett fra papirposer, sitter på noen trinn mellom de viltvoksende sigøynerne og deres mange avkom. Kanskje bare litt markedseksotisme, eller kanskje det spiser små barn uten pumpe, sprø fisk tillot oss å virkelig smake på delikatessene som er typiske for en havneby.