Chorby – gjuwecze – musaki

De grunnleggende rettene til bulgarsk mat inkluderer også alle slags "chorba"”, „Gjuwecze” i „musaki”. Czorby są to pikantne zupy, som kan serveres varmt og kaldt, og de kommer rett fra det gamle bulgarske kjøkkenet. Ved siden av konseptet ,,czorba” begrepet "peeling" brukes også i Bulgaria”; det er imidlertid grunnleggende forskjeller mellom de to. Mens den første tilberedes akkurat som for århundrer siden på "lav varme” kombinere alle produktene samtidig, sistnevnte - som allerede er en nyere oppfinnelse - fremstilles ved høy temperatur, og ingrediensene tilsettes gradvis. "Innlegget” bare kjøttstykker kan brukes til chorba, tripe, grønnsaker og ris, mens nudler eller nudler ofte blir tilsatt suppen.

I århundrer i Bulgaria var "Szkembe-Czorba" og "Kurban-Czorba" av særlig betydning på grunn av deres høye næringsverdi., forberedelsen som var forbundet med eldgamle religiøse ritualer. I "kurban-czorbie"” finhakkede grønnsaker og kjøtt tilberedes sammen. Løk og tomater er stuet i fett, tilsett deretter mel. Roux er spredt med et avkok av grønnsaker og kjøtt, og kombinerer dem sammen. Når kjøttet er nesten mørt, terningkast blir kastet, tidligere brent lever, ris, ferske tomater og paprika. Tilsett suppen, vispet med eddik, egg og finhakket persille og mynte..

Fra den karakteristiske formen på oppvasken, der de er bakt, fikk navnet sitt ,,gjuwecze”. Disse rettene er laget av fet mat, ungt kjøtt - svinekjøtt, fårekjøtt - uten å tilsette fett til dem. Når du først tilbereder gjuwecz, stekes kjøttet lett med finhakket løk og tomater.. De resterende produktene tilsettes rå, rett før maten settes i ovnen. Bortsett fra kjøtt og grønnsaker, inkluderer gjuwecz også ris eller poteter. I Bulgaria tilberedes også kjøttfri gjuwecze - f.eks.. fra ris og sopp, løk og paprika (gjuwecz i saueskinn) eller grønne bønner, tomater og løk (gjuwecz po karakaczańsku). Dette er lette og veldig smakfulle retter, serveres varm eller kald.

En annen type gryte er den allerede nevnte moussaka. Kjøttfri moussaka er laget av poteter, squash, grønne bønner etc.. Grønnsaker stues best i litt vann, og deretter - skiver - legges i en stekepanne. Kokt ris legges mellom lagene med grønnsaker. Moussaka tilberedt på denne måten helles med vegetabilsk kraft og fett, og baker deretter i ovnen. Før slutten av stekingen helles det hele med egg, piskes med melk og gjøres til en varm ovn., for å gjøre det sprøtt, lett brunet hud. Kjøttmussaka tilberedes av kjøttdeig, poteter, squash, etc..