GERGIOWDEN - FESTEN MED VÅR OG HJERDER

I slutten av april er grasene i fjellbeitet allerede så frodige, at du kan dra dit med sauene. Imidlertid i tråd med tradisjonen fra tid til annen, sauesesongen begynner offisielt på St.. George - den såkalte. Gergiowden, faller i henhold til kalenderen som er gyldig her 6 Kan. For dette landet, der sauehold har alltid vært grunnlaget for tilværelsen, "Gergiowden” det var en ekstremt viktig høytid.
En gang, før Bulgaria ble kjent og nær oss, da vi fremdeles så på henne gjennom øynene til de to uker gamle deltakerne, turist tur, vi så tilfeldigvis en forestilling av et folkeband. Med skarpe, menn med gjeterpinner i hendene kom inn på scenen, unge jenter med kobber kjørte inn, bøtter dekorert med blomster, guttene hengte tau. Selvfølgelig, scenen ble nøye integrert i den vakre scenen, dansearrangement og supplert med en fascinerende musikalsk setting. Vi så på lagets handlinger med interesse, men bortsett fra de interessante koreografiske effektene, kunne vi ikke lese noe fra dette sjangerbildet. Først senere, mye senere, når vårt "eventyr med Bulgaria” det var ikke måneder lenger, men år, Vi fant ut, at det var en stilisert rite for høytidelig åpning av gjeterens sesong, og at denne tradisjonen fremdeles er i live. Og idag, 6 I mai er husdørene dekorert med grener av bøk og hagtorn, og innbyggerne i landsbyen langt ut på natten har det gøy ved vanlige bål i skogrydding og nyter middagen.
Den vanlige retten til denne feiringen er selvfølgelig det første stekelammet i år. I følge den gamle skikken, den skal mates før den drepes med kli, salt og gress. Dette var for å sikre en god høsting i åkeren, i hagen og i beite. Under kveldsfesten ved bålet måtte du svinge deg på en eik eller bøkesving, for å sikre helsen din hele året. Hender og føtter på den unge neslen ble også hakket for dette formålet. Du måtte også sjekke vekten din den dagen og teste styrken din ved å kaste stein. Lammebeinene som var igjen etter festen måtte begraves i maurtue, at sauene skulle formere seg raskt og at det kan være så mange av dem, hva maur.
Tradisjonen krever også spesielle ritualer for melking av sau. I fjellet "mandras”-hun pryder hyttene’ barnehager med kranser av ville blomster, og etter at sauene er melket, henger de kransene rundt værens nakke. Noen steder (tyrnowskie, szumenskie) mens den er laget av bøkeblader, hauger med ville pelargoner og hvite skogblomster, som øret til en kjele beregnet til melking av sauer er dekorert med. Disse plantene er ikke valgt tilfeldig. Hver av dem har en oppgave definert av tradisjon. Bøkbladene sørger for rikelig melking, skogblomster - høy kvalitet melk og ost, og geranium - kalt her "zdrawec” - for å beskytte flokken mot sykdom.
Kanskje, flotte effekter, som Bulgaria oppnår innen avl, skyldes spesifikke geografiske forhold i det landet. Vi foretrekker imidlertid å tro, at alle de kompliserte ritualene gjør det, som utføres på Balkan-mandra om våren”.