LITTLE "MEZE"

Det nasjonale bulgarske kjøkkenet overbeviser oss veltalende, at skaperne har mestret kulinarisk kunst i høy grad, at de var i stand til å sette pris på ikke bare mangfoldet av mat, men også interessante smaksammensetninger. En av heltene i Ljuben Karawełovs roman - Bulgarians of Old Times” - slik er kommandoen til svigerdatteren som forbereder "lite” en godbit („Meze”) for en sosial prat:

“Hell den beste rakiaen i smeltedigelen der, bland det med honning, men la litt mer kjære, og satte den i brann, så, Vet du, bare varme henne litt opp. Fortell mamma der, at hun ville gi meg en kål, og dryss den med rød pepper, men det sier seg selv, slik at det ikke blir for mange paprika… Ta med fiken og tørre druer. Også bake litt lammelever og kutt løkene, men du forstår, slik at den blir kuttet veldig tynn…”

Så, bare en kresen gourmand kunne snakke på denne måten, anvende Brillat-Savarina-prinsippet i sitt liv, som snakket, at ”gastronomisk kunnskap er viktig for alle mennesker, siden det er hun som prøver å øke summen av gledene de får”.