KULINÆRDAG FOR DEN BULGARISKE FAMILIEN

Også i dagens Bulgaria, til tross for det åpenbare tempoet i livet, gleden blir ikke gitt opp, god mat gir. Det er vanskelig å finne en familie her, der tradisjonelle konserver ikke ville bli laget for vinteren, og folk ville ikke sette seg ned for å spise sammen minst en gang om dagen.
Den daglige menyen til en gjennomsnittlig bulgarsk familie ser den samme ut over hele landet. Om morgenen - når alle skynder seg til kontorene, fabrikker og skoler - hurtigmatbarer brukes, hvorav det er mange ved hvert trinn. Den vanligste drikken er sur melk med en søt rulle - "kifla"” eller spiser et stykke varm banica med ost. Hardtarbeidende arbeidere er ivrige etter å kjøpe en porsjon varm og tykk "glasspose" til frokost” med hvitt brødskiver. Prisen på et slikt måltid overstiger ikke et dusin stinker.
Ved lunsjtider, der - i henhold til prinsippet som er vedtatt i sørlige land - brukes lengre pauser, de vanligste stedene er også barer, som allerede på dette tidspunktet starter "straffen". Dette måltidet er også lite: 2—3 kebapczeta med en spiseskje hvit bønnesalat eller et stykke kylling. For dette, selvfølgelig, hvetekornbrød, hvit, tykt kuttet og dyppet rikelig i urtekrydder.
Etter at familien er tilbake, tilbereder den bulgarske husmoren et grunnleggende måltid - noe mellom sen lunsj og tidlig middag. Det er stort sett en kjøtt- og grønnsaksrett med mye fersk grønnsakssalat om sommeren og høsten, a z „turszii” - om vinteren. Disse måltidene - servert i "wsekidnewna” (fred, som konsentrerer hjemmelivet), og om sommeren vanligvis på terrassen eller i hagen - de spiller en viktig rolle i familiens liv. Det var da, når alle husstandsmedlemmer samles, skaper det beste klimaet for å diskutere viktige familieproblemer. Ingen har det travelt med disse måltidene og kan nyte hjemmelagde spesialiteter i fred.
Denne rytmen på dagen, absolutt diktert av klimatiske forhold, har forblitt i Bulgaria uendret i århundrer. Og beskrivelser av det viktigste - vanlige - kveldsmåltidet, da "gårdsbordet ble dekket som vanlig under vintreet ... finner vi på sidene av litterære verk.
Virker, at bulgarere ikke bare er glade for å sette seg ned ved bankettbordene, ikke bare liker de å snakke om mat, men de skriver også om det med like stor glede. Verkene til klassikerne er fulle av "smakfulle” sitater, Som denne, fra den berømte romanen av Ivan Vazov "Under åket": “Et vinskinn av noe slag, drukket i den avkjølende skyggen av pilene over den brummende krystallstrømmen, får meg til å føle meg, at du glemmer trelldom, noen gjuwecz bakt med skarlagenrøde auberginer, duftende persille og paprika… beroliger angst”,
Hvordan kvinner forener arbeidsoppgaver med daglig matlaging, det forblir bare deres hemmelighet. Å tilberede retter på dette veldig arbeidskrevende kjøkkenet krever mye tid, og det er umulig å komme seg ut av veien, siden det trengs så mange produkter for å tilberede en "manga” skrelle, drobniutko pokrajać, lapskaus i orden… Og på toppen av det, arbeid i vår egen hage-vingård, som alle her generelt har, fordi nasjonalt kjøkken har spesielle krav, når det gjelder kvaliteten på grønnsaker og frukt.