Tyrkia

Den mest populære måten å lagre grønnsaker til vinteren er å lage "turshi"”, altså sylteagurk. Grønnsakene til turshiya kan være rå, dampet eller ristet. Vanligvis surgjøres de i tønner, men du kan også tilberede små porsjoner turschia i krukker. Grønnsaker helles med en løsning av vann og salt eller salt og vineddik, ved å legge drueblader mellom de enkelte lagene. Tursziya kan lages av en type grønnsaker eller blandede grønnsaker. Så vi spiste turshiya laget av stekt paprika, med gulrøtter og blomkål, og til og med hvitløk i seg selv, som i denne formen er perfekt og blottet for ubehagelig lukt.
Venninnen vår, Wioletta Deczewa, hvor vi lærte mange hemmeligheter med bulgarsk mat, dette er oppskriften hun ga for tilberedning av blandet tursha: 20 kg forskjellige grønnsaker (pepper, grønne tomater, gulrot, selery, blomkål osv.) rengjør og ordne i lag i lag, som skal spres med skoldede drueblader. Legg en krans av druekvister på toppen og hell sylteagurk laget av 1,5 bare kg, 20 Og vann og 4 l vineddik. Trykk med et trekors og en stein. Etter 2 Hell juice fra fatet i et annet kar og hell det over grønnsakene igjen. Gjenta dette trinnet, til sylteagurk er klar.
Kål tilberedes på en lignende måte for vinteren, som alltid er nesten surt i Bulgaria, hele hodet. Mellomstore kålhoder velges for dette formålet. Etter rengjøring av de øvre bladene og huling av hulene skjæres de på tvers, til en dybde på ca.. 5 cm. Kålen tilberedt på denne måten plasseres tett i en tønne, dekker på toppen med en krans av drueblader og presser den med et trekors vektet med en stein. Lagunene er laget av vann og salt i samme andel som for blandet turshiya. Etter en uke er det nødvendig å tømme saften fra fatet og heller den over kålen igjen. Aktivitet deg, som betyr "pretakane” skal gjentas 3, 4 ganger i uken til nå, til gjæringsprosessen er fullført.
Noen vinterkveld, da vi gledet oss over den utsøkte smaken av fylt kål i drueblader og kjedet fru Wioletta med spørsmål - hvor kom disse bladene fra på dette tidspunktet?, vertinnen viste oss noen krukker med iøynefallende turschia, som gjør det mulig å tilberede slike spesialiteter selv over tid, når snø dekker vingårdene. Selvfølgelig ba vi umiddelbart om oppskriften, og nå vet vi det, de unge og friske druebladene (mer eller mindre 3 kg) skal ordnes i form av små bunter, og deretter fordype et øyeblikk i en kokende marinade laget av 0,5 Og vineddik og en teskje salt. Bundtene plasseres i krukker, dryss dem med mynte, og så helles den over med litt avkjølt væske.