FOLKLORE I GASTRONOMI

“Om høsten, når vogner med vogner gikk fra hele Dobruja til marinaen i Balchik og Batov vannmølle, de kunne ikke unngå Antimov og Sarandovica-vertshuset. Så begynte de glade dagene å vandre rundt. Utenfor kunne du se de frakoblede vognene, og mens hestene sovnet under teppene, sekkepiper spilt på vertshuset, det var skrik, og innimellom begynte gulvet å skjelve, som om hun kunne kollapse under junack ryczenica. Som en mann gikk inn, han kunne se en blå dis av sigarettrøyk stige fra gulv til tak, og blant dem hubcaps, omvendte saueskinnfrakker og bart, sol og vindbrune ansikter. Alle snakket høyt og - selv om de var det, hva de satt - for det meste stål, rettet, med en kopp vin i den ene hånden, med en pisk i den andre, som om de var klare til å dra ut”.

Vi blir introdusert for et slikt vertshus av Jordan Jowkow - lovtale av Dobrogean folklore, gammel bulgarsk tradisjon og skjønnheten til lokale kvinner, m. i. Albeny, fra navnet som Black Sea spa tar navnet sitt på. Og selv om så mange år har gått siden tiden, da heltene i historiene hans hjalp seg til å rakija på et vertshus ved veien, og moret seg, satte de seg for å danse sammen, disse bildene er ikke rare for oss i dag. I alle landevertshus og den minste restauranten med inskripsjon ,,skara-bira ” (riv-øl) vi vil fremdeles finne atmosfæren i gamle dager. De samme sangene vil trekke sterke mannlige stemmer, og det vil også, stående, med et glass vin i hånden, i røyken mettet med lukten av hvitløk og grillet kjøtt, de vil lede - akkurat som de drar - endeløse samtaler. Denne atmosfæren kan også bli funnet i lokaler som er bevisst utformet i landlige interiører, som så ut til å ha blitt flyttet levende fra gamle friluftsmuseer. I disse lave og mørke rommene er det imidlertid ingenting av den søvnige atmosfæren til et etnografisk monument. Kanskje det er derfor, at folkloren i Bulgaria fortsatt er et levende fenomen, at samtiden nesten ikke skiller seg fra den, til og med den mest moderne - store byen; et opphold i et regionalt etablissement er alltid kombinert med et avslappet opphold, moro full av glede.

Bulgarske forfattere, perfekt utviklet) gastronomi er full av originale ideer. Takket være dem kan du ha det gøy i den gamle vindmøllen, og i brettet, av Hajduk bål og i gjeterhytter. Et opphold i et slikt friluftsmuseum har sitt eget spesielle ritual, som er mer eller mindre gjentatt i alle slike løvhytter.

Den første tilstanden, som avhenger av å ha det gøy, er å glemme det daglige rushen, fullstendig avslapning, føle, den tiden har stoppet. Dette er hva bulgarere gjør når de kommer hit i mange timers høytider med familiene, venner, og til og med - til tross for den ofte sene timen - med barna, som uansett ikke sjokkerer noen. Ofte kan du se på et bord okkupert av en familie på tre generasjoner.

Et opphold på et slikt sted bør selvsagt starte med vinen som serveres i leireskåler og noe tilbehør, f.eks.. “Salat” eller tynne skiver 'buer”. Så hovedretten "kurban-czorba"” eller grillet kjøtt, som serveres "fredag” - Hvit, rund, fortsatt varm rull, som hun river med fingrene, og mens han spiser dypper han i "czubricy"” i „mirudii”. Et folkeband hovedsakelig sammensatt av en fiolin, fløyte og trekkspill begynner rart, orientalsk og fascinerende melodi "hora”. Gruppens solist setter kursen for å danse og drar med seg servitriser i folkedrakter, og disse - gjester; en fargerik prosesjon slynger seg mellom bordene. Og så her hver dag, sent på kvelden…