VINTERJULETUL

Nyttår blir tradisjonelt møtt i Bulgaria med "Surwaknicami"”, det vil si stenger flettet inn i en løkke og dekorert med blomster. Med nyttårshilsener slår han til med "Surwaknica"” adressat til disse ønskene, ordtak:

..Surwa, surwa år, munter ny godina!
Złaten kłas na niwa,
Lenge leve neste år,
Oogodina, gjør amina!”
I gratis oversettelse betyr det det:

"Godt nytt år, Godt nytt år! Gyllen hvete i åkeren, Helse, lykke til neste år. Amen!”

Vasilovden feires den første dagen av det nye året. Så forbereder den eldste husmoren en spesiell banica, der han setter korn av kornved - et symbol på helse og velstand hjemme, og også en liten mynt. Under gallamiddagen, i nærvær av alle familiemedlemmer, deler hun kaken i porsjoner. Å finne denne mynten i kakestykket deres ledes av husholdningsmedlemmene spådommer hele året.

Nok en vakker vintertradisjon, som fortsatt overlever i de bulgarske landsbyene, det er glede av "Kukers"”. Disse forkledningene besøker landlige gårder i løpet av fastetiden, og dansene deres skal sikre en rik høst og en overflod av hus. Kukers antrekk er originalt: den består hovedsakelig av en maske med en kompleks struktur på hodet, som imidlertid ikke tenker på en analogi med Ku-Klux-Klan. Dukkehatten er blid, dessuten er ansiktets omriss vanligvis malt på den, den er dekorert med kunstige blomster, frukt, fuglereder, fugler, smådyr etc.. intrikat plassert på et stillas av tre. Danseren har på seg en saueskinnfrakk med håret på toppen, belagt med skinnbelte, hvorfra henger saueklokker i forskjellige størrelser. Gammel, noe hedensk i sin karakter, har ritualet til Kukers danser blitt populært på grunn av sin pittoreske natur, ikke bare i folkloregruppene i byen Pernik, men også i underholdningsprogrammene til nattklubber.

På en av åsene rundt Golden Sands er skarpe taklinjer og dekorative elementer som ligner hattene til "kukers" hvite.”. Den baren "Kukerite”, veldig dyrt og veldig eksklusivt, der programmet er en spesiell attraksjon - alltid interessant og eksotisk for utlendinger, og utviklet på grunnlag av denne gamle og samtidig levende bulgarske tradisjonen.