Tradisjonell święconka

Tradisjonell święconka

Før oppstandelsesdagen kommer, tradisjonelt, i polsk-katolske hjem, St.. Også dagen før den største høytiden for kristne, hver familie går i kirken for å velsigne maten, å bli spist til påskefrokost ved fellesbordet. Disse rettene er ikke bare av smak, men også den åndelige dimensjonen som er gitt dem takket være symbolikken til hvert element i påskekurven. Skikken med å velsigne retter på helligdag er utbredt nesten over hele Polen.

Påske święconka kan varieres, men det kan absolutt ikke mangle elementer som et lam (fra deigen, glasur eller sjokolade), egg, brød, smør, kjøtt og kjøttpålegg, salt, eddik, pepperrot. All mat har skjulte betydninger. Påskeegg er vanligvis tilberedt farget, malt eller farget skrevet - bortsett fra de ludiske verdiene, har de en mye mer betydelig åndelig betydning - de symboliserer et nytt liv, som skal fornyes etter oppstandelsen. Selve lammet har blitt behandlet siden begynnelsen av kristendommen som et symbol på Jesus Kristus selv, som uskyldig ble dømt til døden på korset, men etter tre dager erobret han henne ved å reise seg igjen. Brød har også en lignende betydning, som kan sees på som "daglig brød", men også for å symbolisere påsken eller Herrens brød eller nattverden. salt, Vi tar pepperrot og eddik til kirken, for å beskytte oss mot korrupsjon, dvs.. slik at vi ikke kan bukke under for syndens fristelser. Kjøtt er derimot et symbol på overflod eller erstatter det "levende lam", som ofres. Alle disse elementene er plassert i en kurvkurv og intrikat dekorert.

Påske święconka bør dekoreres med forsiktighet, elegant, men morsomt på samme tid, Tross alt er oppstandelsen en gledelig høytid. Derfor fanget det på, at vi legger forskjellige slags dekorasjoner i kurven, som plysjkyllinger, kaniner, fargerike påskeegg, bånd, servietter (helst hvit, men de kan være i fargerike påsketemaer) og vi pynter med grener av buksbom eller myrte, påskeliljer, forsythia. Vi sender vanligvis barn med kurven, fordi det er de som liker den fargerike påskeferien mest.