Feil

Feil

En egen bok kan skrives om viner. I Frankrike viser deres valg dyktigheten til personen som arrangerer menyen, og sjeldne viner, de beste årgangene, er en subtil måte å hedre gjestene på.

Tidligere ble det valgt ut vin til hver av rettene. I dag prøver vi generelt å begrense oss til to eller til og med en art, som passer bra med hele måltidet. For eksempel er Champagne- og Bordeaux-viner lette og passer til en rekke retter. Eksperter foretrekker absolutt et mer subtilt utvalg av dem.

Det er vanlig å servere fisk og sjømat med tørr hvitvin, sterkt kjølt, og til kjøtt – rødvin, svakere eller sterkere (avhengig av kjøtttype), til desserter – søt vin. Gjestene kan imidlertid ikke godta blanding av viner, og så foreslår verten, få dem til å bestemme, hvilke arter de vil bo sammen med under hele måltidet. Rosenviner serveres vanligvis ikke under overdådige middager. Champagne kan ledsage ethvert måltid.

Hvitvin skal være veldig avkjølt (5 – 8° C). Vi drikker Rose kaldt (8 – 10° C). Rødvin skal ha romtemperatur (15 – 18° C), derfor bør de utstedes minst to timer i forveien (men hold den aldri i nærheten av en radiator). Champagne bør avkjøles grundig og pakke flaskehalsen med et hvitt serviett, som absorberer dryppende dråper, legg i en isbøtte. Sauternes, som serveres for eksempel med gåselever, bør også avkjøles på is.

Mens du drikker vin, det er noen grunnleggende regler å følge – ikke strekke deg etter rødvin mens du spiser artisjokker eller østers, og for sterk hvitvin mens du spiser vilt. Vann er ganske full av salater og salater, bare lette "bord" -viner passer til eggene. God vin blir ikke fortynnet med vann og det tilsettes ikke isbiter. Til slutt kan noen retter serveres med vodka. Denne brennevinet, plassert på bordet i originalflasken, passer bra til kaviar og litt røkt fisk, og også for tripe, sild, bigos etc..