Hvordan lagre vin?

Hvordan lagre vin?

Uten å nøle vil lekmannen legge vinen inn i en ganske stor gruppe matvarer, nyttig og velsmakende, om enn blottet for en glorie av originalitet. På sin side, for en entusiast for druedrikke, vil hver smaking bety en uforglemmelig reise til landet, hvis grenser er preget av påfølgende burgunder, rieslings eller merlots. Imidlertid kan ingen av dem klare seg uten kunnskap om selv de grunnleggende reglene for oppbevaring.

I begynnelsen er det verdt å avlive mytene om at vin er et produkt av "spesiell omsorg". Ja, det kan være lunefullt som et barn foran en godteributikk, men reglene for dens bevaring er på ingen måte hemmelig kunnskap. Imidlertid kan uvitenhet om dem gjøre deg, at vi i stedet for guddommelig ambrosia i glasset finner eddik som er vanskelig å svelge. Det vil være smertefullt ikke bare for smaksløkene våre, men også for lommebøker, dersom kjøp av vin var forbundet med en betydelig utgift. Og nettopp slike drikker bør oppbevares nøye. La oss ikke glemme, at bare noen få av dem har evnen til å berike og utvikle sin aroma- og smakspalett over tid. De fleste vinene i våre butikker - i samsvar med intensjonene til skaperne deres - bør drikkes så snart som mulig, et konvensjonelt teorem, som om den vokste i verdi med alderen, er ikke helt sant. Bare denne vinen, som alvorlig tømte innholdet i lommeboken vår, verdt riktig oppbevaring.

Først - temperatur.

Den største vennen, og samtidig er fienden til enhver edelvin temperaturen. I motsetning til hva mange tror, ​​trenger den ikke arktiske forhold i det hele tatt. Vi vil, i sin forrige inkarnasjon var det definitivt ikke en eskimo. Området mellom 8 ° C og 18 ° C ser ut til å være trygt for bevaring av smak og aroma, og den ideelle temperaturen er 12 ° C. Når vi klarer å gi vinen en stabil temperatur på dette nivået, den kan lett modnes i flere år. Interessant, blant mange vinelskere er det mote å beholde en flaske god årgangsvin, der deres etterkommer ble født, til barnet blir myndig. En slik vin – åpnet etter atten år – smaker spesielt. Det kan også være en flott gave til våre avkom som kommer inn i de voksnes verden.
Men hva skjer med vinen, når temperaturen på stedet, der den er lagret, vil overstige, og mye, 20° C. Det bør nevnes her, at den lavere temperaturen vil skade vinen mindre fra de to onde enn den høyere temperaturen, og røde viner tåler disse svingningene bedre enn hvite. Vel, økende temperatur fremskynder vinmodningsprosessen. En rekke kjemiske reaksjoner finner sted da, som - for å si det mildt - forarmer smaken. Det er ikke vanskelig å gjette, hva skjer da med vinen, som har et lavt aldringspotensial, det vil si at den skal drikkes så raskt som mulig. Smaken blir "bleknet", blottet for noen smaksnyanser, og ganen angripes først og fremst av påtrengende alkohol, unaturlig fremhevet surhet eller bitterhet. Ingen av disse opplevelsene er spesielt hyggelige.
For høy temperatur er også en trussel mot tradisjonell lukking av en vinflaske, altså en kork, som kan smuldre eller krympe i volum, som vil resultere i vinlekkasje eller oksidasjon.
Temperaturstabilitet er spesielt viktig. Hennes plutselige nøling, vekslende angrep av varme og kulde, de fratar vinen øyeblikkelig alle dens styrker. Så det er bedre å plassere hjemmekjelleren vekk fra radiatorene, peiser eller kjeler, selv på disse stedene gledet det øynene våre mest.
Alle tvilere, som bagatelliserer temperaturens innflytelse på vinkvaliteten, Jeg foreslår et lite eksperiment. Det er nok å plassere to flasker med samme vin på to forskjellige steder - hvor den vil ha ideelle forhold, og på plass, hvor den vil bli utsatt for skiftende eller for høye temperaturer. Som vil smake bedre? Jeg vet allerede svaret…

For det andre - fuktighet.

Når vi er sikre, at våre alkoholholdige drikker holdes på riktig temperatur, vi må fortsatt huske på fuktighet, fordi temperatur og fuktighet på et passende nivå er de nødvendige betingelsene for å lagre vin. Det absolutte minimum er 50%, idealet er 70-75%. Hva skjer, når nivået 75% vil bli overskredet? Det mest håndgripelige tegnet er at etikettene skreller av. Dette setter imidlertid ikke selve vinen i fare. Det er her problemene starter, når korken angripes med mugg på grunn av unaturlig høy luftfuktighet. Korkfeil er en av de vanligste vinfeilene. Muggen som gjennomsyrer drinken, nesten kjellerlukten avskrekker effektivt fra å smake.
I tilfelle luftfuktigheten synker under 50% problemer starter også, og i de største vanskeligheter er det igjen en kork. Denne gangen - som du kan gjette - krymper korken, og vin oksiderer ved overdreven kontakt med luft. Effekt? Flat, trivialisert smak, og ingenting av smaksgleden.

For det tredje - et sted for vin.

Å finne det rette stedet, hvor våre nøye innsamlede flasker vil vente tålmodig på åpning, det er ikke lett. Tross alt er det ikke nok å sette dem i den første kanten av garderoben. Kjøleskap er heller ingen god løsning, med mindre vi skal servere vinen umiddelbart og den bare trenger å avkjøles forsiktig.
For eksempel bygger vinelskere i USA veldig ofte utendørs vinkjellere, mens i Europa er de ofte plassert i et tidligere designet rom, under bakkenivå. I praksis er dette ideelle forhold for oppbevaring av edle drikker. For vin – selv om den er født fra vingårder badet i solen – liker ikke lys, foretrekker en diskret skumring. Pass også på nærhet til altfor intense lukter. Så en garasje full av biloljer og bensinbeholdere bør absolutt utelukkes, fordi vin har den fantastiske evnen til å suge opp de omkringliggende aromaene.
Produsenter av husholdningsapparater kom til hjelp for vinelskere, som tilbyr et bredt utvalg av profesjonelle skap spesialdesignet for oppbevaring av vin. Det er kanskje ikke en billig løsning, men absolutt effektiv. De garanterer ikke bare riktig temperatur og fuktighet (styres helautomatisk), effektive filtre mot inntrengning av lukt fra utsiden, men også veldig effektivt. Foran våre besøkende gjester kan vi derfor ikke bare skryte av en rik samling sofistikerte drinker, men også et originalt interiørdesign.