Oransje likør

Oransje likør

Tidligere ble det antatt, at oransje likør hjelper fordøyelsen. I dag brukes den som ingrediens i cocktailer som margarita, hvit dame eller kosmopolitisk.

Før vi gir den til gjester på neste fest, la oss finne ut hvordan oransje likør lages.

Appelsinlikør kalles ofte Trippel sekund. Trippel betyr at den ble destillert tre ganger, selv om den hovedsakelig er laget av bitre appelsiner, det smaker veldig søtt.

Triple sec ble oppfunnet i 1834 år på det franske destilleriet Liqueeurs Combier, den er laget av en blanding av søt og sur appelsinskall – sistnevnte er importert fra Haiti. Først blir de soltørkede skinnene gjennomvåt 12 timer i kaldt vann. Albedoen fjernes deretter med et roterende blad – den hvite bunnen av appelsinskallet, igjen for å gi likøren en bitter smak.

En skall uten albedo kalles zest. Mye mer brukes i produksjonen av den bittere zestlikøren enn den søte – den nøyaktige andelen er imidlertid en nøye bevoktet hemmelighet.

Neste trinn er maserasjon, glød er dyppet på 5 dager i sukkerroealkohol, det gjør neglebåndene myke, mens alkoholen får en oransje fargetone.

På slutten av maserasjon plasseres alkoholskallene i et kobberkar med lang nakke, kalt en alembic. Når alkohol og glød er inne, alembic er stengt. Kokekaret varmes opp med varm damp, som får alkoholen til å koke. Alkoholen fordamper og går gjennom den lange nakken til kondensatoren, der blir den avkjølt til en væske med en mer konsentrert smak, hele destillasjonssyklusen tar omtrent en halv time.

Ånden som er oppnådd har en søtlig smak og styrke fra 86 gjøre 88 prosent alkohol. Den første destillatsatsen, kalt hodet, er hvit, den skylder fargen sin til oransje olje, som samlet seg på toppen, etter å ha hellet den, er ånden klar for en annen destillasjon. Denne vil finne sted dagen etter, og ytterligere to dager senere. Totalt vil destillasjonen gå gjennom hele syklusen tre ganger.

Det endelige produktet kalt hjertet har et alkoholinnhold som spenner fra 81 gjøre 83 prosent. Nå helles ånden i et kar av rustfritt stål. Sukkervannet varmes opp i et annet kar. Den således oppnådde sirupen tilsettes alkoholen og oppvarmes i minst en time.

Sirupen gir likøren en søtere smak og bidrar til å senke alkoholinnholdet til 40 prosent. Likørprøver sendes regelmessig til laboratoriet, under kvalitetskontrollen måles alkoholnivået.

Det er tappetid, den første maskinen skyller og desinfiserer innsiden av glassflasker med isopropylalkohol. På neste stasjon fylles flaskene, disse har 750 ml, men likøren går også i flasker med annen kapasitet.

En annen maskin plasserer metallhetter på halsen, og tett deretter flaskene tett. Den siste maskinen bruker etikettene foran og bak.

Selv om den oransje tredobbelte likøren er fargeløs, smaken avslører umiddelbart sin fruktige opprinnelse, så nå som vi vet hvordan det lages, la oss helle oss litt. Velsigne deg!!!