Hvorfor gråter du over løken?

Hvorfor gråter du over løken?

Du kutter gjerne løk til middag, når BAM! Øynene dine klemmer, og tårene renner over ansiktet ditt. Kanskje brenningen er så sterk, at du trenger å gå tilbake! Hvorfor er løk en så ubehagelig grønnsak noen ganger? Vi vil, det kommer faktisk ned til en fascinerende biokjemi. Før det var på kjøkkenet ditt, løken produserte gjerne mat fra solen og absorberte mineraler fra jorden. Det viser seg, at løk er spesielt flinke til å absorbere svovel, som den bruker i mange aminosyrer. Når du skjærer løken, du åpner celle for celle, frigjøre flytende innhold. Tidligere separerte enzymer møter svovelrike aminosyrer og danner ustabile sulfensyrer, som deretter blir til et kjemikalie kjent som syn-propanetial-S-oksid. Dette lumske kjemikaliet er flyktig, som betyr, at den fordamper lett og forårsaker en brennende følelse, når den stiger opp fra skjærebrettet og kommer i kontakt med øyebollene. Prøver å beskytte dine dyrebare øyne mot skade, hjernen frigjør raskt en tåre, å skylle ut irriterende. Du sitter igjen med røde øyne og tårebeisede kinn i midten av kjøkkenet, åpenbart offer av noe slag (fantastisk) botanisk krig.

Så hva kan gjøres, for å redusere alt dette løkkjemi-dramaet? Noen løkvarianter, spesielt søte løk, de er mindre svovelsyre enn andre og derfor mindre utsatt for rennende øyne. Du kan også fryse eller avkjøle løken, før du klipper den; dette bremser enzymene som er ansvarlige for en rekke uheldige kjemiske hendelser. Andre triks – som å tenne en fyrstikk, spise brød mens du hakker eller puster med munnen – de er mye mindre effektive (hvis de er i det hele tatt), men desperasjon er mor til oppfinnelsen (eller noe sånt), sannhet? Prøv dem, hvis du må.