VINTER FORTS

I Bulgarien har vintern varit en tid med spådomar och profetior i århundraden. Kom bara hit, där den känsliga odlingen av grönsaker, frukt och blommor krävde exceptionellt gynnsamma väderförhållanden, den här tiden med passivt väntande förde med sig en speciell ångest före det okända. Så alla tecken i himmel och jord observerades noggrant, försöker gissa den framtida skörden av fruktträdgårdar och vingårdar som sover under snön, och flockarnas öde, som kommer att gå till fjällmarkerna på våren.
Den gamla bulgariska profetiboken säger, det där ,,om julen är på en söndag, vintern blir mild, och höst - blåsigt. Det kommer att finnas frukter, en mängd tetrapoder och ett överflöd av honung”. Prognoserna är något sämre, när julen faller på lördag. Sedan "…vintern blir hård och blåsig, och snö kommer att falla på snö. Våren och sommaren blir våta, det kommer att finnas lite frukt, och fåren kommer att förgås”.

Profetiorna gäller också för atmosfäriska fenomen.
Och ja, ”Om åska och blixtar inträffar i december, det kommer att skörda spannmål och frukt, men då kommer det att bli en kall tid i världen”.
Den folkvisdom som finns i de ordspråk som fortfarande finns här uttryckte en fast övertygelse, att om sommaren skulle vara bördig, vintern ska vara snöig. Så det talas i Bulgarien, det "snö godina, bördigt år” (snöår - bördigt år). En mild vinter lovar inte heller bra, och de lokala högländerna föreskriver till och med "ot topał januari kommer att ge te pazi bog” (Gud förbjuder från den varma januari). De argumenterar också, att "om det inte är vitt vid jul, Gergiowden blir inte grön”.
Vinterkvällar tillbringades dock av gamla bulgarer inte bara i profetior. Dessa lediga dagar från jordbruket, som slutade med långa kvällar, var särskilt gynnsamma för sociala möten och alla slags familjefester. Det var i vinter som flickor som gick ut på natten väntade på dem, att höra St.. Atanasa — patrona stad, vars avgång till bergen slutade sommarsäsongen. Saint Atanas sjöng:
"Kom kallt, sommaren har gått,
Och ta med dig långa nätter med kvällar”…
Verkar, att även i dagens Bulgarien är vintermånaderna mer gynnsamma för att organisera olika typer av spel, firandet, att besöka vänner. Just då, när du inte behöver skynda dig för att arbeta på tomten, trots allt är det lättare att ha en ledig stund att besöka dina grannar och ha kvällssamtal över ett glas vin eller mastik.
Det har dock förändrats, tyvärr, landskap av de vinter, grannskapsmöten; för i moderna lägenheter är det svårt att återuppliva atmosfären i gamla bulgariska hus, där familjelivet kretsade kring en eld som brann i skorstenen.