LANDEN MED FLÖDANDE MJÖLK

I motsats till den populära uppfattningen bland genomsnittliga turister, som rör detta land från havet, Bulgarien är faktiskt ett land med berg. Bergformationer (Stara Planina, Rila, Pirin, Rhodoper) uppta 30% Land, och betesmarker, det finns mer ängar och betesmarker än åkermark. Dessa specifika villkor har gjort, att fåravel har utvecklats här i århundraden, som alltid i grunden har bestämt invånarnas ätsystem. När allt kommer omkring är det grundläggande köttet i bulgariskt kök fårkött, faktiskt lammkött. Endast landet har råd med sådan fusk, där fårpopulationen har de högsta indikatorerna i Europa. Bulgarien konsumerar också mycket mejeriprodukter, inklusive, naturligtvis, den berömda yoghurten, kallas här "kiseło mliako”.
Surmjölk är alltid ett permanent objekt i den dagliga menyn för en typisk bulgarer. De serveras i små skålar och äts med en sked, för den täta, en homogen massa är svår att betrakta som en drink. Yoghurt - som en nationell specialitet - finns också på allas meny, även de mest utsökta restaurangerna. Det serveras vanligtvis som förrätt eller efterrätt (sedan med socker, kompottfrukt eller sylt). Det finns en restaurang i Bulgarien, där sur mjölk är en specifik specialitet. Det heter "Poda” och ligger |ligger nära Kamchia, lite utanför allfartsvägarna från Varna t Burgas. Och även om det inte alls är på väg, de slutar nästan alltid, här är bussar som bär turister från Golden Sands, Druzhba och Balchik till Sunny Beach. Det är här de serverar mjölk med en så tjock konsistens, att du kan klippa dem med en kniv. Denna specialitet i anläggningen är restaurangen "Poda” säljer också för takeout, i plast, vanligtvis ett kilopaket. Från fårmjölk serveras en liknande specialitet vid foten av Szipka.
Den växande populariteten hos den lokala surmjölken bland utlänningar som besöker Bulgarien bekräftar dess världsberömmelse, som ständigt växer tack vare skicklig reklam för denna produkt på västerländska marknader. I Paris kallade yoghurt "bulgariska"” når det högsta priset.
Bulgarisk surmjölk, faktiskt en ingrediens som orsakar dess jäsning, har länge fascinerat läkare. Upptäckt och klassificerad som Lactobacillus bulgaricus, upphört att vara en hemlighet. Idag är det känt, att det har en mycket fördelaktig effekt på människokroppen, särskilt när det gäller matsmältningskanalen, mage, kolla upp. Det kräver dock ett lokalt klimat. Separerat, Bulgarisk 'lactobacillus” användes för att utveckla läkemedlet "Gastrofarm” mot magproblem, och särskilt magsårsjukdom. Under behandlingen med "Gastrofarm” smärta och andra sjukdomar försvinner snabbt. Det hittades också, den "lactobacillus” regenererar hela kroppen och kan effektivt användas i olika sjukdomar. Således påstås användningen av denna användbara grupp av bakterier i US Pat 45 länder i världen.
"Kiseło Mliako” är gjord av fårmjölk, ko, och även get och buffel. Mjölken pastöriseras först och indunstas, och surgjordes sedan med nämnda bakterier. Mjölkens konsistens ska vara jämn och jämn, inga tecken på gasning.
Det är inte känt, eller den genomsnittliga bulgararen - som börjar dagen med sur mjölk - inser sina unika egenskaper varje gång. Forskare säger dock, att det är den systematiska konsumtionen av stora mängder yoghurt som är m. i. hemligheten med bulgarernas livslängd. För närvarande i Bulgarien den 100 tusen. invånarna faller 52, som har korsat 100 år. Det finns också distrikt som har rekord i detta avseende. Dessa inkluderar till exempel. Smolyan i Rhodope-bergen.
De speciella egenskaperna hos yoghurt har använts * även i kosmetika. Bulgarer använder t.ex.. "Kiseło Mliako” för att tvätta hår. Mjölk blandad med färska äggulor ger schampot som ger näring och stärker håret. Yoghurt används också för kosmetiska masker med en vitare och fuktgivande effekt.