Julafton i Koprivsztica

Vi kommer ihåg julen vi tillbringade i Koprivsztica länge. När vi gick ut på promenad på kvällen, och månen hängande över floden belyste husen utspridda på dess stränder, det verkade för oss att denna stad var helt overklig i sin skönhet. Så - på grund av sin unika miljö - "en sång” i Koprivsztica hade hon en speciell charm för oss. Även här påminndes vi om de gamla, relaterade till just dessa helgdagar, traditioner.

Fisksoppa serveras till julafton i Bulgarien, „Syrmi” - Druvblad fylld kål, och även "fuska” - det vill säga kompott av torkad frukt (plommon, moralisk, kornved, äpplen, päron), „Tikwenik” - Iransk tårta i lager med pumpakuber och ett rituellt julaftonbröd - "tekanna”. Halm placeras under tallrikarna med mat, för bröd - vitlök och valnötter, och bredvid bordet sätter han vetebaren och plogskäret. En speciell typ av bröd bakas också på julafton, den så kallade. jag ska göra det. Jäst i saltat vatten tillsätts till mjölet, socker och dessert smör. En lim bildas av degen, som växer under skydd redan på stekpannan. Brödet bakas i en varm ugn, och smörj den med sötat eller saltat vatten innan du tar ut det, att en rödaktig skorpa bildas på den. Med en "goof".” du deltar också i gäster, och tradition kräver, att placera en flaska rakia klädd med blommor på limpa. Under julaftonmiddagen lade de unga tjejerna den första biten bröd åt sidan, för att hållas under en kudde ska ge drömmar om hennes framtida make.

Den här dagen bakas också ett plattbröd för fårhundarna, kallas "Shepherd."”.