BAKA BAKNING

Alla bulgariska helgdagar har i allmänhet specifika rätter tilldelade, vars beredning noggrant observeras i alla hushåll. En bulgarisk hemmafru har förberett fisk på Nikyłden under lång tid (19.XII), bakad gris till jul, bakat lamm - på Gergiowden (6.V), kyckling - på Petrowden (12.YII), knog och ägg vid Welikden.

Jul och nyår är de högtidligaste helgdagarna. Sedan serveras alltid rostad höna och banica i Bulgarien. Medan det första objektet i denna traditionella meny är självförklarande, vid den andra kunde man vara obegränsad. Verkar, att det var just på grund av oförmågan att baka banica att många polsk-bulgariska flockars lycka kraschade, trots allt kan ingen anständig bulgarer föreställa sig sitt liv utan denna karakteristiska tårta.

I samband med det kommande nyåret, också Ziwka Atanasowa - vår värdinna - började baka banica, Vi hjälpte henne ganska påträngande, för att hon gjorde den här kakan enligt de bästa traditionerna, precis som hennes mamma och mormor. Om att köpa det så kallade. Kori” - färdig strudeldeg, som du kan köpa här i vilken livsmedelsbutik som helst, det fanns till och med inget sätt. Och ändå var våra Sofia-vänner lättade att använda den här anläggningen vilket sparar mycket värdefull tid.

Förberedelsen för bakning börjar med grundlig, sikta mjölet två gånger, till vilken Żiwka lade ett ägg, kallt vatten, lite bakpulver, vinäger, olja och en nypa salt. Skrynklig (inte särskilt svårt) hon lade kakan åt sidan i 15 minuter., att vila”. Sedan delade hon degen i flera delar, som hon höll ihop i tre, genom att rulla dem i tunna kakor och lämna dem en stund, låt dem torka på brädet, täckt med en vit servett. Hon förberedde fyllningen av löst kokt ris, finriven ost och ägg. Sedan, längst ner i den runda formen, värmde hon lite olja och spridte den första banankakan på den, sprida lite av fyllningen på toppen, som hon täckte med en andra tårta. Hon satte formen på elden, vrida det något, så att banica blir brun på alla sidor. När bottenkakan var bakad, Żiwka tog banica skickligt med två händer, vända på den. Och igen sprider hon en del av fyllningen och täcker den med en ny tårta. Hon upprepade banikans inversion, tills alla kakor är förbrukade. Under bakningen vattnade hon degen med olja i formens kanter hela tiden. När en varm kaka, till hushållens medlemmars glädje, äntligen dök upp på bordet, vi kände oss tröttare än dess skapare.

Naturligtvis var detta bara en av varianterna av denna tårta, som vi fick prova i många andra bulgariska hem. Och överallt smakade banica annorlunda för oss. Det handlade inte ens om att servera det kallt eller varmt, fyllningen var inte lika viktig, som är gjorda av ost här, köttfärs, ris, spenat, pumpa etc.. Vi fick bara reda på det, att varje bulgarisk hemmafru har sin egen, hemligheten med att baka denna nationella maträtt, som har praktiserats genom åren.