En metallurgivägledning för vinproducenter och bryggerier

En metallurgivägledning för vinproducenter och bryggerier

Stålburkar för alkohol

Fermentationstankar av stål, bubblor och kärl är en underbar uppfinning, som emellertid hittade många kritiker. Såvitt vissa av anklagelserna härrör från stålets egenskaper, den stora majoriteten beror på det faktum, som köpare inte förstår riktigt, vad de verkligen köper.

Ojämnt stål

Stål är en mycket stor grupp legeringar. I kulinariska applikationer, och därför också vid produktion av hemlagad alkohol, rostfria stål är de mest använda, vilket är ett begrepp som redan är förvirrande i detta skede, ty det finns inget stål, som inte rostar. Ädla stål, eftersom det är så de ska definieras i enlighet med professionell terminologi, är en grupp legeringar, som verkligen kan rosta, men processen tar lång tid och kräver specifika förhållanden, och den resulterande rostiga beläggningen är mycket lätt att ta bort, för att få en helt ren yta igen.

Stålmarkeringar

Tillverkare av stålskivor och tillbehör använder mycket olika markeringar för sina produkter. Problemet är, att de många gånger är symboler hämtade från standarder som inte längre är i kraft eller helt obegripliga för lekmän. Eftersom varje tillverkare försöker göra allt, så att dess produkter får den största marknadsandelen, all denna förvirring med markeringarna används ofta för att införa ytterligare termer, som är helt irrelevanta, men marknadsföring är ganska bra. Beroende på detta, vilka tillbehör du tittar på kan vara kirurgiskt stål (det finns inget sådant alls), koldioxidsnålt (kolhalten i de flesta typer är mindre än 0,08%, och i den vanligaste syran mindre än 0,03%, förädlat stål (det är också okänt, vad det kan betyda) lub rostfritt (vilket betyder rostfritt på polska, och det är ett missbruk, för allt stål rostar).

Vilka markeringar du ska leta efter?

De mest populära burkarna eller behållarna av god kvalitet kommer att göras av stål med beteckningen 18/10, 18/8, mindre ofta 18/0. Dessa två siffror representerar alltid tillsatsen av krom och nickel i procent. Krom ansvarar för skyddet mot effekterna av syror, och nickel tillför hårdhet och fördröjer rostning, det är emellertid en av de mest kända metallallergenerna. Minsta mängd krom i rostfritt stål är 16,5%, men det är en sällan använt legering. Ju större tillsats av krom (och det kan gå så långt som 1/5), ju mer motståndskraftigt stålet.

Detta är den enklaste märkningsmodellen, dock finns det fortfarande andra som ofta kan hittas: AISI 304, dvs standard rostfritt stål, den mest använda. Det är ett stål av god kvalitet, som används praktiskt taget överallt, där miljön inte är alltför sur, till exempel inom livsmedelsindustrin. AISI-stål liknar ovanstående 321 och olika typer av AISI 316, men de senare är avsedda snarare för produktion av föremål som utsätts för aggressiva kemikalier och höga temperaturer, därför som ett material för konstruktion av fat, fat etc.. de är lite som en flugkanon, men det finns isolerade fall av deras användning. Tillsats av titan märkt med bokstäverna Ti eller T i olika typer av symboler krävs inte - det minskar risken för hårdmetallbildning, vilket under vanliga inhemska förhållanden fortfarande är smal.

Sammanfattning

Varje tillverkare använder markeringar på sina produkter, vad det än anser lämpligt, tyvärr är de flesta av dem helt värdelösa, eftersom de inte kan relateras till några kända standarder. jag hoppas, att det korta fuskarket om metallurgi och materialteknologi som presenteras i den här artikeln belyser saken och nästa val av stålskänk kommer att dikteras av dess verkliga fördelar, och inte effektiviteten av marknadsföringsinsatser.