Hur länge kan korken vara i flaskan?

Hur länge kan korken vara i flaskan?

Är trafikstockningar eviga?

En vanlig fråga från mina kunder är, vilka vinkorkar att köpa, för att kunna lagra vinet så länge som möjligt? Tyvärr är frågan inte lätt. Det finns dock en regel som fungerar, ju dyrare kork - desto bättre, men behöver vi verkligen en??

Vinkorkar håller inte för evigt. Även de bästa vingårdarna, använder de bästa korkmärkena, att bevara enastående årgångar i årtionden, byter ofta korkar i flaskor co 10-15 år. Kork, trots sin fantastiska struktur och fantastiska egenskaper, det kan inte tjäna för evigt. Det är ofta orsaken till allvarliga vinfel. Po 10 huruvida 20 år med åldrande av vårt vin, även under perfekta bokförhållanden, korken blir helt mättad vet jag, läckor börjar bildas, och även mögel visas på utsidan av korken. Po 20 år, nästan varje kork kan kastas. För vintage samlare, en sådan situation är ett allvarligt problem. Därför enastående slott över hela världen, erbjuda samlare av sina viner en vinkorkningstjänst. Den består i att ta bort den gamla proppen och korka flaskan med en ny propp, vid förlust av vin från flaskan, det kompletteras med moget vin från en viss slott. En sådan tjänst, det är mestadels gratis.
Det händer, att vinet är kork. Detta är det vanligaste, allvarlig vinfel. Vi känner lukten medan vi luktar det nyöppnade vinet, då känner vi smaklös, bitter lukt. Detta är en typisk vinfel, som orsakas av kork, mer specifikt en viss art av mögelsvampar, som kan häcka inuti korken. Mögelsvampen i fråga finns rikligt i skogar av korkegar, från vilken den kan överföras till enskilda pluggar under produktionen.

Svamp i korkform, det är inte den enda svampen eller bakterien, som kan smitta korken. En kork som lagras felaktigt i leveranskedjan, vid den tidpunkt då den når slutmottagaren, det kan smittas med vilken bakterie som helst, vilket kommer att ha en dålig effekt på vårt vin och vi kommer aldrig att kunna kontrollera när infektionen uppstod.

Väljer flaskproppar till vårt husvin, vi bör vara uppmärksamma på:

– handla där vi gör inköp, vi försöker köpa korkar i beprövade butiker, oftast i små specialbutiker, som ofta har pluggar från en direkt källa, från producent. Låt oss inte köpa trafikstockningar i stormarknader eftersom vi aldrig kommer att vara säkra på att trafikstockningarna inte är inaktuella.

– vidrör kork, det borde vara fjädrande, låt oss försöka bryta det: den ska böjas något 1-2 mm, men inte spricka, det borde inte finnas några repor i korken, det ska inte knäcka.

– högkvalitativa pluggar är ofta silikoniserade, vid beröring kan den kännas igen av dess jämnhet, det är inte grovt , den är belagd med en känslig salva, vilket gör det lättare att korka flaskor.

– huvudfrågan som vi ska svara på när vi väljer trafikstockningar, hur länge vi vill lagra vinet: upp till ett år - agglomererade koniska pluggar räcker, på 2-3 år - agglomererad, längre än 3-4 år - korkar i fast eller lager. Låt oss komma ihåg, att vi behöver en kork för att korka vårt vin. Endast koniska pluggar kräver ingen kork.

Hittade på google via:

  • gammalt vin
  • vinförvaring
  • vinkork
  • vinkorkar
  • hemvinstillbehör
  • vinkork
  • vad man ska göra en vinkork från