Jäsning och urval av jäst

Jäsning och urval av jäst

För den förberedda inställningen (fruktmassa eller juice + den första portionen sockersirap) vid temp. börja 18 - 200C, tillsätt näringslösningen i mängden 3-5g per 10L, av princip, att ju mer utspätt musten desto mer medium. Medium, vars huvudsakliga ingrediens är diammoniumfosfat, det är nödvändigt för korrekt multiplikation av jäst och rätt fermenteringsförlopp. Följande typer av media är tillgängliga:

 • Grundläggande medium - mineralisk näringslösning, vars huvudsakliga ingrediens är diammoniumfosfat, det läggs till mustet i mängden 3-5 g per 10 l justering.
 • Näringsmedium med vitamin B1, t.ex.: ENARTIS NUTRIFERM SUPERVIT - innehåller förutom diammoniumfosfat tillsats av vitamin B1, och dextriner som binder ämnen som är giftiga för jäst, det tillsätts i mängden 5 g per 10 l justering. Vitamin B1 stimulerar jästtillväxt och är en kraftfull jäsningsaktivator. 15g / 50 1 medium ENRTIS NUTRIFERM SUPERVIT ger 30 mg / 50l Vit.B1 till inställningen - maxdosen för EU.
 • KOMBI-medium, t.ex.: ENARTIS NUTRIFERM SPECIAL - innehåller förutom diammoniumfosfat och vitamin B1, jästcellväggsberedningar, som har förmågan att absorbera fermentationshämmande ämnen, inklusive fettsyror. Det tillsätts i mängden 3g per 10L. Det används oftast för frukter som är svåra att jäsa (t.ex.: äpplen, päron etc.), starkt utspädd must, honung och vin startar om (återuppta jäsning efter det, som att vinet slutar fungera för tidigt).
 • ENARTIS NUTRIFERM START flerkomponent näringslösning - flerkomponent näringsmedium av en ny typ - energi, beredda att initiera alkoholjäsning mycket snabbt, rekommenderas när jäsning har upphört, innehåller vit.B1, dos 20g per 60 do 100 liter inställning, 20g per 50 liter vid stoppad jäsning
 • ENARTIS NUTRIFERM AROM - det mest avancerade mediet på marknaden - bestående av vitaminer och särskilt utvalda jästceller z hög aminosyrahalt. Gratis aminosyror är det viktigaste ämnet, är föregångare för att syntetisera de viktigaste ämnena som uppstår vid jäsningsprocessen / alkoholerna, estry, aldehyd, glycerol, etc./, som bidrar till den aromatiska intensiteten och komplexiteten hos vinerna. För att få ut det mesta av näringslösningen NUTIFERM FRÅN Vi rekommenderar att du använder Challenege AromaWhite eller Challenge RedFruit -jäst, som har den största metaboliska förmågan att omvandla fria aminosyror till aromatiska ämnen.

Nästa steg är att lägga till värdefull jäst, som ska hällas omedelbart efter att du har förberett inställningen. Tillsätt vinjäst minskar okontrollerad jäsning, orsakad av vildjäst, lever på fruktens yta.

Vild jäst tillhör gruppen dåligt jästande jäst, kännetecknas av låg resistens mot alkohol - för de flesta av dem är den övre resistensgränsen 4% alkoholvolym. Eftersom vi inte kan bestämma vilken stam som växer på vår frukt, då kan vi inte bestämma sluteffekten av jäsning på vildjäst. Ibland kan en belastning hända, som helt kan jäsa sockret i mustet, men som regel är vinerna svaga i både smak och alkoholprocent (6-9%) - samtidigt instabil och utsatt för sjukdomar, inte lämplig för längre förvaring.

Ett allvarligt hot mot jäsning på vildjäst är också överdriven produktion av ättiksyra och dess estrar av många vilda jästsvampar Apiculatus. Det är därför vi alltid rekommenderar användning av ädelvinsjäst, lämpligt valt för uppsättningens typ och färg samt för jäsning, t.ex.: temperatur.

Om vi ​​använder traditionell vinjäst, finns i torr eller flytande form, vi måste förbereda oss
av dem moderjäst (så är vägen definierad, multiplicering av jäst innan du lägger till dem i satsen). Förbered jästmoren för 2-3 dagar innan du ställer in, enligt receptet, som finns på varje jästpaket. Vänligen notera, att jästen bör föröka sig ordentligt, förvara dem på en varm plats
(med en konstant temperatur på cirka 260C - 300C) tills rikligt skum bildas. Vi väljer jäst beroende på vinets frukt och färg samt den planerade styrkan. Metoden för att välja jäst presenteras i tabell nr. 2.

Vi kan också ansöka Aktiv vinjäst, som inte kräver förberedelse. De aktiveras efter att ha hällt 150-200 ml kokt vatten vid en temperatur av. ok. 300C (eller vid en annan temperatur som anges på jästbladet). Efter att ha blandat och väntat i 20-30 minuter., Den jästmoder som bereds på detta sätt hälls i miljön. Typen av aktiv jäst väljs beroende på fermenteringsmetoden och inställningstypen:

 • ENARTIS Ferm EzFerm - stam utvald för sin exceptionella styrka - återupptar effektivt den stoppade jäsningen, även under mycket svåra förhållanden (med korrekt procedur). Gör att du kan komma över 18% alkohol. Rekommenderas också för kraftiga justeringar.
 • ENARTIS Ferm AromaWhite - rekommenderas främst för produktion av färska och fruktiga vita viner och roséviner med en intensiv fruktig karaktär. Neutral i lukt och smak, låter dig få en full bukett frukt i vin.
 • ENARTIS Ferm Red Fruit - dedikerad till produktion av färska och fruktiga röda viner, och kvalitetsviner som: Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz, etc. Introducerar malolaktisk jäsning, den kännetecknas av låg skumning och hög glycerolproduktion. Det stärker den röda färgen och vinbuketten.
 • ENARTIS Ferm SC - universal vinjäst, tillägnad vita och roséviner. De behåller doften av den frukt som används i vinet, slutresultatet är runt och full av smak.
 • ENARTIS Ferm EsPerlage - dedikerad till produktion av färska och intensivt fruktiga vita viner, rosé och mousserande viner. De kännetecknas av hög glycerolproduktion och låg surhetsproduktion.
 • Oenoferm Riesling - låg alkoholhaltig jäst, tillägnad lätta och fruktiga Riesling-viner.
 • Oenoferm PinoType - tillägnad ljus, färska och fruktiga ros- och röda viner, tillägnad PinotNoir-stammar, PinotBlanc, PinotGris, Chardonnay, vinn typu Bourgogne.

Vänligen notera, att temperaturskillnaden mellan moderjästen, och börvärdet var inte större än 80C.

 

Hittade på google via:

 • hur man gör äppelvin
 • hur man gör vinbärsvin
 • vinjäst
 • jäst till vin
 • hur man gör vinjäst
 • hur man gör vin botemedel
 • vinjäst warsaw