Korkvin och andra vinfel

Korkvin och andra vinfel

Den vanligaste nackdelen med det vin som hörs mest är, att vinet är kork. Vi känner lukten medan vi luktar det nyöppnade vinet (denna nackdel kan till och med upplevas genom att lukta vinkorkarna), då känner vi smaklös, bitter lukt, lövig lukt, lukten av mögel. Detta är en typisk vinfel, som orsakas av kork, mer specifikt en viss art av mögelsvampar, som kan häcka inuti korken, eftersom den inte har skadats under korkdesinfektion i produktionsprocessen. Mögelsvampen i fråga finns rikligt i skogar av korkegar, från vilken den kan överföras till enskilda pluggar under produktionen.
Svamp i korkform, det är inte den enda svampen eller bakterien, som kan smitta korken. Vinkorkar lagras felaktigt i leveranskedjan (från producent, ibland några mellanhänder till vinmakaren), det kan smittas med vilken bakterie som helst, vilket kommer att påverka vårt vin negativt.

De andra vanligaste vinfelerna är:

– mjölksyra - den bildas på viner som inte är helt jästa, kvarhålls under ogynnsamma förhållanden (i smutsiga och för varma rum), i viner som hålls över jästsedimentet för länge, i viner med för lite syra och mängden tanniner. I vinet kan vi känna de bittra och sura dofterna av mjölkpulver, kefiru, ibland även surkål. Procedur: om vi observerar en sådan defekt, vi kan försöka efter några (3-4) hälla från sedimentvinet för att alltid rengöra, en ny jäsning, försök att klargöra vinet med aktivt kol, sulfat med pyrosulfat i mängden 1-2 g / 1 liter vin och dessutom försurat med citronsyra i mängden ca 1 g / 1 liter vin.

– svaveltoner - mycket dåligt vindefekt, manifesteras av en distinkt lukt av ruttna ägg, svavel på tändstickor. Det bildas oftast som ett resultat av överdriven och inkompetent svavelhalt av vin. Denna defekt kan uppstå genom jäsning. Vissa jästraser kan också reagera med sulfiter i vatten av dålig kvalitet och producera liknande nivåer i vinet., dåligt luktande föreningar. Defekten är vanligast i vita viner, eftersom de är mer svavelhaltade än röda viner. VARNING: vi måste komma ihåg, det kaliummetabisulfit, används för att stabilisera viner, används i för höga doser är skadligt för vår kropp, därför bör vi undvika viner som är kontaminerade med vätesulfid.

– fat not - en defekt som uppstår när vin lagras på dåligt skyddade fat. När faten i ett vin är tomma väntar påfyllning och kommer inte att rengöras ordentligt, bakterier och mögel ackumuleras i luckorna mellan stavarna och förstör vinet. Vinet blir ruttnat, jordnära och obehaglig lukt, som inte kan raderas .
– färskt trä, lukten av träpaneler - detta är en nackdel med vin som förvaras för länge i en färsk och för liten fat. Denna defekt kan också uppstå vid användning av för stora doser ekflingor. Vinet får en sågspånarom, nytt trä från sågverket, boazerii. Procedur: du kan försöka rädda vinet genom att hälla vinet upprepade gånger för att ventilera det, eller de kan lämnas att blanda med andra viner.

– vinprovning - en av de vanligaste vinsjukdomarna, orsakas av förorening av vin med ättikbakterier som förvandlar vin till ättiksyra. Denna sjukdom drabbar oftast unga och svaga viner, låg alkoholhalt, lagras vid för hög temperatur och viner med för mycket luftåtkomst, t.ex.: tätt stängd med en propp. Vinet har en mycket irriterande lukt och smak, i allmänhet olämplig för konsumtion. Ankaret kan vara så starkt, även efter att ha destillerat vinet, destillatet har en ättika smak och lukt.

Generellt sett kan de flesta viner sparas,

olika sätt kan prövas, vilket kommer att förbättra vinets smak och göra det bättre.

Du kan spara ett svagt, dåligt vin genom att blanda det med ett nytt vin.

Men vi måste ställa oss en fråga:

Är det värt det?

När allt kommer omkring gör vi vin för det, att vi gillar det,

att det är så naturligt och ekologiskt som möjligt,

och inte full av konserveringsmedel och förbättringsmedel.

Hittade på google via:

  • hemlagat recept med flera frukter
  • hur man gör flerfruktsvin
  • hemlagat flerfruktvin
  • Vinprovning
  • nackdelar med husvin
  • vinansamling