Mos inympning - ett kritiskt ögonblick i alkoholproduktionen

Mos inympning - ett kritiskt ögonblick i alkoholproduktionen

Vaccinera eller, mer professionellt sett, mos inympning, verkar vara en trivial process, men det har några allvarliga fallgropar - ett misstag räcker, för att hela satsen potentiellt god alkohol hamnar i avloppsvattnet.

Den enklaste varianten

I den enklaste varianten behövs bara tre ingredienser: jästmamma (om det, hur är det förberett, tillverkaren informerar om jästförpackningen, od razu warto wspomnieć że gorzelniane drożdże gorzelnicze nie wymagają przygotowywania matki drożdżowej ani nie są uwadniane), vatten och socker.

W domowym wyrobie alkoholi często trzeba najpierw odpowiedzieć sobie na podstawowe pytanie: om vattnet för inställningen behöver kokas. Och här kommer ett allvarligt problem, eftersom det inte finns något rätt svar på denna fråga. Å ena sidan bör vattnet kokas väl, för tack vare detta dör bakterier och många av dem, svampsporerna eller deras levande celler som finns naturligt i miljön dödas också, så hela installationen blir säkrare. Det finns dock också den andra sidan av myntet: lösligheten av syre i vatten minskar med ökande temperatur, så vid hundra grader är det praktiskt taget borta. Visserligen är jäsning i sig en anaerob process, men hundratals syreprocesser äger rum samtidigt i kärlet, så ställ det på kokt vatten, det måste artificiellt ventileras, vilket ibland är tekniskt svårt att göra. För att uppnå en biocideffekt utan kokande vatten, du kan lägga kaliummetabisulfit till inställningen.

Det finns också problem med socker. Först, grundläggande sak, denna plats. Varje kilo socker ökar inställningsvolymen med ca. 0,6 liter. Detta är faktiskt inte ett problem, du måste bara komma ihåg det.

 

Den andra saken som är relaterad till socker är dess löslighet. Naturligtvis löses socker lätt i de mängder som används för att producera alkohol, men nyligen är det mesta av sockret som säljs andra klassens socker, som betyder, att förpackningen också innehåller en stor mängd smuts. Dessa kan i sin tur påverka alkoholens smak negativt, men de kan också bli en grogrund eller livsmiljö för bakterier, som inte borde vara i inställningen. Detsamma kommer att hända med olösta sockerkristaller, så ta hand om dig, så att de inte visas. I praktiken bereds inställningar ofta inte från vatten och socker, men från vatten och sirap, naturligtvis kräver det några ytterligare beräkningar - hela tiden bör du ta hänsyn till behållarens kapacitet och den slutliga styrkan av den erhållna alkoholen.

Något att lägga till

Detta borde vara målet, för att hålla dina inställningar så enkla som möjligt. Så om du vill lägga till några ytterligare ämnen, då kan du vanligtvis överväga att lägga till deras stamlösning eller sockerersättningssirap. Det handlar bara om det, att chansen är mindre på det här sättet, att du kommer att slösa bort alla inställningar vid ett misstag - för samma ändamål tillsätts jästmor som den sista ingrediensen - dess beredning kräver mycket tid och uppmärksamhet, därför att, innan du lägger till den, du bör kolla flera gånger, att allt är bra. Annars kan mycket hårt arbete slösas bort.

Matematikkomplikationer

Tänk på när du utformar inställningen, att en stor mängd socker kommer att översättas till en ökad mängd alkohol, men å andra sidan, höga sockerkoncentrationer hämmar jästens arbete. Så om du vill ha en stark drink, du måste räkna med behovet av att tillsätta socker i satser, för att inte överskrida ersättningen 200-300 gram per liter inställning. När ska du tillsätta socker? Det här är det svåraste - om jästen använder det hela och inte får ytterligare en sats, de kommer att dö (nawet gorzelniane drożdże turbo). Om den andra dosen överskrider jästtoleransen, de kommer att förlora sin jäsningskraft och hela processen kommer att desynkroniseras, så att du tappar kontrollen över det. Naturligtvis handlar det bara om erfarenhet och att prova olika lösningar, därför kommer du inte att få något färdigt recept från mig.

Finns på google via fraser:

  • kallfinger destilleri hur många gånger att destillera
  • Ungerska plommondestillation
  • vattnet till mäsken måste kokas?