Stoppare och andra flaskförslutningar

Stoppare och andra flaskförslutningar

Den snabba utvecklingen av kork som den viktigaste råvaran som används för att försegla vinflaskor (vinkorkar) inträffade på 1700-talet. Vid den tiden, den enastående vinmakaren och respekterade munken Dom Perignon ersatte den tidigare använda träpinnen till förmån för korkkorker. Under denna period tillverkades den första svampkorken, som till denna dag är en universell stängning för mousserande viner.

Trafikstockningar blomstrar, används för alla typer av alkohol. Beroende på korkens typ och kvalitet:
– korkar av lägre kvalitet och korta korkar för öl och vodka;
– korkar av medelkvalitet och längd för bordsviner, regionala viner;
– korkar av högsta kvalitet, lång, utan förlust (en gång kallad sammetslen), till märkena av högsta kvalitet;

Korkblomningen är den enda, den bästa nedläggningen varade fram till 1900-talet. Korkhegemonin har brutits. Andra typer av flaskförslutningar utvecklas snabbt. Aluminiumförslutningar introduceras, lock, syntetiska proppar.

För närvarande kan vi skilja stängningar:
– naturliga vinkorkar (annars känd som solida korkar) - de flesta viner i världen är stängda med naturliga korkar, det är den bästa och dyraste korkstängningen. Sådana korkar skärs från korkekens bark i ett stycke. En sådan kork uppfyller alla krav för en perfekt stängning av vin. Den är avsedd för märkesviner avsedda för längre åldring.

– agglomererade vinkorkar - den billigaste typen av kork, gjord av rester från produktionen av naturliga korkar och andra korkmaterial, det är inget annat än små korkgranuler, som limmas med speciellt lim och pressas (denna typ av plywood). Det är en kork av låg kvalitet, vilket ofta är orsaken till vinfel. Men på grund av dess pris, produktionen växer ständigt varje år. Agglomererade korkar är avsedda för konsumtionsviner, sådana korkar används sällan för långvarig lagring av enastående viner. Agglomererade trafikstockningar på grund av deras låga pris, de används oftast för hemviner. Husvin korkat med en sådan kork kan lagras till 3-4 år.

– lager korkar i lager - det är en mellanform mellan agglomererad och fast kork (mellanliggande när det gäller kvalitet och pris). Är det där, att lager är limmade på den agglomererade korken 1 eller två av fast kork. Skikt kan fastna på ena sidan såväl som på båda sidor. Om de fasta skikten fastnar på endast en sida, då, när vi korkar vinet, måste vi komma ihåg, för att rikta delen av korken med solida cirklar mot flaskans insida. Husvin korkat med en sådan kork kan lagras till 4-6 år.

– synkervinkorkar - de väcker den största kontroversen bland vinproducenter. De föddes i Amerika där de används i stor utsträckning. För närvarande växer deras produktion ständigt och får mer och mer popularitet. De skyddar vinet perfekt, dock å andra sidan, deras täthet orsakar, att vinet inte mognar under åldringen. Därför används denna typ av kork för både vitt och bordsvin, för viner som är avsedda för snabb konsumtion. Syntetiska svampkorkar är mycket populära som en nedläggning för billigare mousserande viner. Hemma vinframställning, vi kan också prova syntetiska pluggar. Deras största fördel är denna, att det korkade vinet inte börjar läcka och korken inte börjar mögla, viner kan lagras i många år.

– aluminiumlock - används alltmer vid vinframställning. De garanterar nästan hermetisk stängning, de påverkar inte vinets smak, vin så stängt kan snabbt öppnas utan ytterligare "verktyg". För viner i traditionella 750 ml-flaskor och ca., Kepsen används endast i bordsviner. Denna typ av stängning används emellertid i stor utsträckning för viner som säljs i större flaskor, t.ex.: 2,5 i 5 liter.

– kapslar - det är den billigaste flaskstängningen. Flaskhattarna blev inte populära eftersom vinförslutningar, medan vissa champagner som mognar innan de säljs stängs med lock, och först innan de säljs, locket ersätts med en svamppropp.

Hittade på google via:

  • vinkorkar
  • flaskproppar
  • aluminiumflasklock
  • typer av vinkorkar
  • trafikstockningar
  • flaskproppar 5 liter
  • ek kork