Vin – Historia

Vin – ja det gör det, att ordet låter som en magisk trollformel i mina öron?.

Inmatningen i lexikonet är cool och till punkt: "Vin, en alkoholhaltig dryck framställd av fruktjuicer som innehåller socker, och mer specifikt – jäst druvsaft i motsats till fruktvin, gjord av äpplen, päron och andra frukter…”

Detta är okej och viktigt, men det beskriver bara i torra ord denna fantastiska process för omvandling av en sak till en annan. Men han tar tillbaka lite minne från den tidigaste barndomen.

Jag förstår, själv går uppför: Jag håller fast i en äldre mans härdade hand. Vi passerar gamla väggar med runda valv av röd och gul sandsten och grå, ruttet trädörr, genomsyrad av den fantastiska doften av lila och fläderbär. Det är en varm tidig sommardag, vi går upp på gatan, tills vi äntligen närmar oss en av portarna, som leder till källaren: Porten är öppen. Trappan leder ner och försvinner i mörkret., Jag vill inte gå in där, Jag är rädd för mörkret, men mannen skrattar och drar mig med sig. Lugnar mig, han säger, att jag en dag kommer att få reda på det, vad som lagras här och vad som bor i fat, Jag kommer att nämna honom då och erkänna att han har rätt; för en sådan källare huggen i en sten full av vin är det mest underbara direkt efter paradiset.

Jag förstod inget av detta, vad han argumenterade för och vad han förklarade för mig, men i glödlampans svaga ljus såg jag ett källarrum och fat staplade i rader och staplade ovanpå varandra; stora och medelstora, oval och rund, och högst upp ganska liten, wciśnięte między wypukłości pękatych drewnianych antałków. Dopiero po pewnym czasie mogłem dojrzeć człowieka w niebieskim fartuchu, gör något mot en av tunnorna. Han skruvade in en gummislang i domkraften på botten och hängde den i ett fat. Sedan klättrade han upp stegen och den andra ormen, hängande på motsatt sida av domkraften, fastnat i ett annat fat. Sedan grep han en domkraftsspak och började flytta den fram och tillbaka. Det gurglade, zaszumiało i te odgłosy bardzo mi się spodobały. Przetaczamy młode wino!”Jag tittade frågande upp. ”Ett fat vin pumpas in i ett annat fat, du ser " – sa min vårdnadshavare. Visserligen kunde jag inte se någonting, men jag hörde mumlen tydligare,vätska i slangen.

Murret sjönk snart, och till slut gurglade bara vinet starkare i det andra fatet. Min handledare föreslog, att sätta mitt öra på det mörka träet. Jag blev så fascinerad av detta ljud.

Nu var jag helt över rädslan och tittade nyfiken omkring i källaren.

Under tiden frågade min vårdnadshavare mannen i den blå kappan, kunde han ta ett glas, du måste försöka, gjorde något av detta fel. Omedelbart hämtades en liten röd slang och hängdes upp från en tjock slang i ett fat. Jag kunde se underifrån, som mannen på stegen började suga i ena änden av slangen, sedan lade han tummen över hålet och riktade den mot flaskan.

Det sprutade ut och flaskan fylldes långsamt med vin. "Ett glas räcker nog inte för dig?” – sa mannen och skrattade, sedan vände han sig till mig: ”Du vill också ha en liten drink?”

Jag nickade glatt, och för att det var under denna tid som jag lärde mig att tala, Jag blev suddig ur mig själv, men mycket entydig: "Dryck, dryck".

Så jag fick ett glas, visserligen bara halvfull, och efter en slurk eller två tog det tillbaka från mig.

"Nej, och hur det smakar?”

"Stolthet!”

Naturligtvis minns jag inte längre, tyckte jag verkligen om det, men även idag i min familj och i vår by skrattar de åt mina första upplevelser i en vinkällare.

Efter det första besöket i källaren var det dags för många fler; jag tittade, hur druvor görs till druvor, Jag lyssnade, hur det gurglar i fat, Jag andade in den ojämförliga doften av vinhösten. Han gjorde solfyllda byar i bergen i Rheinland-Pfalz och Hesse full av charm; hösten var berusande och gav smak till gradvisa molnbyten, söt juice, vilket så småningom blev klart, torrt vin.

När jag växte upp, Jag fick också lära känna vingårdar. Jag kunde titta, hur på våren beskärs grenarna och fästs på ledningarna. Med min gamla granne reste jag till en avlägsen gård, ligger upp till gränsen, och medan jag låg i gräset och solade i solen, han använde sin hacka för att krossa den klumpiga jorden runt varje vinstock. Från min plats hade jag en vidsträckt utsikt; framför mig fanns ett utrymme med bruna och gröna plan av åkrar och ängar, bryts endast av fruktträdets mörka fläckar, och kullarnas milda sluttningar korsade de milda linjerna i vingårdarna.