Jul Trifon

Det mest intressanta av alla vinterlov för oss var dock Trifons dag, en dag vid vintern och våren. Visserligen 14 Februari var inte markerad röd i kalendrarna, men nästan hela Bulgarien firar denna dag.
Och även om Trifon Zarezan - en folkhelg - inte hittade någon plats i kyrkans ikonostaser, trots allt har han dem i hjärtat av alla vinproducenter och vinälskare.
Folkhistoria förklarar Trifons bidrag till den bulgariska vinframställningen: från barndomen arbetade Trifon i vingården till den goda Gud och fullgjorde sina uppgifter perfekt. Men arbetet gav honom inte tillfredsställelse, och han hatade äntligen vingårdarna. En dag, och det var det 14 Februari, han blev övervunnen med så stor ilska över den förra, livet bara fyllt med svårigheter, att han huggit ner hela vinstocken i den kära Guds vingårdar. Effekten av detta steg var dock helt oväntad - vingården producerade så stora och söta druvor, som aldrig förr. När den gode Herren smakade vinet från dessa druvor, han var mycket nöjd med dess kvalitet och kraft. Han kallade till Trifon och ville göra honom helig som belöning. Trifon tackade dock för äran och lämnade paradiset, som länge hade uttråkat honom, att leta efter en plats på jorden. På sina resor nådde han Bulgarien, där han hittade allt, vad han drömde om - ett vackert land, varm sol, välkomnande nation och gott vin. Så han stannade här permanent, att ta hand om vingårdarna.
Således, I Bulgarien, vinland, dag 14 Februari är en nationell helgdag, och aktiviteten, som äger rum då - beskärning av vinstocken - firas särskilt högtidligt och tar på sig funktionerna i en rituell nästan symbolik. Vi går kollektivt till vingårdarna, hela familjer med många inbjudna gäster. En dignitär från Sofia är obligatorisk denna dag på stora gårdar. Bonden skär vinrankan, han vattnar den med rött damajana-vin”, välsignar vingårdarna och önskar sig själv och sina nära och kära ett år fullt av skörd. Sedan ger han flaskan sammanflätad med korg till sin fru och vänner - därav formen av en kanna med fyra öron (museum i Plovdiv). Under festen som varar i många timmar uppfylls rostat bröd tätt, hon dansar folkdanser (horo, rådjur) och sjunger gamla låtar om vin, som den här, alla vet här:

”Har du vin! Jag har mycket vin, ge det till oss,
Är det ful?, September eller inte, det är förstört vin, sätt på oss!”.

Deltagarna i den bulgariska bacchanalia återvänder hem med en sång på läpparna, genom att mobilisera trafikpolisen till vaksamhet, som inte skonar några mandat vid detta högtidliga tillfälle.
De första aktiviteterna i vingården avslutar i princip också vintern, som i Bulgarien - med vin och rosett passerar det mycket snabbt.