Bulgariens historia

Folken som en gång bebodde dagens Bulgariens territorium, liksom nationer som rör sig genom dessa länder till följd av historiska stormar, satte ett permanent märke på tullen hos dagens invånare i detta land. Trakisk kultur blandad med inflytande från romerska kolonister, barbarernas vanor som härjar dessa länder, och slutligen livsmodellen för människor som bosatte sig här på 600-talet. Slaverna och det ständigt störande bysantiet, gav en kulturell grund till v 681 r. till den proto-bulgariska staten. Krigisk, Tiucsko-Tatar-stammen, som, efter att ha spridit de bysantinska trupperna, djärvt stormade Dobruja under ledning av Khan Asparuch, det absorberades snabbt av det slaviska elementet. På bara två århundraden har det proto-bulgariska språket nästan helt försvunnit, vars få reliker (tillsammans med ordet "bulgariska”) kan hittas på modernt språk. En sådan särskilt formad bulgarisk stat, med sin huvudstad i Pliška, fick snabbt styrka och betydelse.
I början av 800-talet. - under Khan Krums regeringstid blev Bulgarien betydande, en makt som till och med hotade Byzantium, och dess gränser nådde Dnjestr och Tisza. W 865 r. Tsar Boris I döptes av det grekiska prästerskapet, därmed inkludera Bulgarien inom inflytandet av den bysantinska kulturen. Under tsar Boris efterträdare - Simeon (893—927) - Bulgarien upplevde sin guldålder”. Stor ekonomisk utveckling, den imponerande huvudstaden i Presław, återupplivade litterärt arbete under tsarkommandot, że ówczesna Bułgaria na długo wyprzedziła w swoim rozwoju wiele państw Europy. Spadkobiercy autokratora Symeona nie potrafili jednak utrzymać potęgi państwa. W XI w. Bulgarien vid ca. 170 år kom under det bysantinska rikets styre,
Det andra bulgariska imperiet skapades som ett resultat av ett nationellt uppror, vad W 1185 r. rördes upp av två tyrnovistiska boyars - Asen och Piotr. Bulgarien har återvänt till sin tidigare ära, vars huvudstad nu var Tarnovo, under de stora härskarnas tider - Kaloyan och Ivan-Asen, bli det mäktigaste landet på Balkan. Med tiden har emellertid interna maktkampar, utländska ingripanden och det första bondeupproret i Europa ledde till delningen av staten i två delar. Ett sådant försvagat Bulgarien - som länge plågades av turkarna - blev deras lätta byte. W 1393 r. Tarnovo föll efter tre månaders blodiga strider. Bulgarien har tappat sitt oberoende för nära 500 år. Det ottomanska statens tunga ok, konstant förtryck av den berövade "rai” de utgör en chockerande sida i den bulgariska nationens historia. Försök att motstå undertrycktes blodigt, och ingen av framväxten hade den önskade effekten. Bara i 1878 r. Rysslands krig med Turkiet befriade Bulgarien efter fem århundraden av fångenskap.