VATTEN, DET HELAR

På hårda dagar på trånga stränder funderar du på att släcka din törst mer än att äta. Lyckligtvis finns det inga problem med det i Bulgarien. Perfekt åt sidan, produceras under licens från 'schweppsy” med apelsinsmak, grapefrukt och citron, och Coca-Cola, främst drycker bör nämnas, tillverkade av inhemska råvaror. Efter många upplevelser, den perfekta kylningsdrycken "Bałkantonik”, innehållande ett extrakt av känsliga örter, citron juice, vinsyra, karamell etc.. Grunden för "Balkanton”, liksom andra kolsyrade drycker som "Albena", „Attaj’ i „Mandatma”, är det berömda bulgariska mineralvattnet. Naturen har visat stor generositet mot Bulgarien i detta avseende, som har så många som sexhundra mineralfjädrar. De innehåller en mängd olika kemiska komponenter som bestämmer deras mycket olika aktiviteter. Så du kan använda svavelvatten här, alkalisk, järnhaltig, jod-brom, radioaktiv, etc.. Deras temperatur varierar från 10, 12 gör 103 ° C.

Berömmelsen för de lokala mineralfjädrarna går tillbaka till romartiden. det finns till och med en legend om "livets vatten."”, som återställde styrkan hos en trött och sjuk romersk legionär. Du kan beundra ruinerna av termalbadet till denna dag (t.ex.. i Varna) och simbassänger byggda här av romarna med enastående prakt, och tjänar exakt terapeutiska syften. Ibland blev platser som är kända för helande källor kärnan i framtida bulgariska städer. Till exempel. uppstod Serdika (Sofia - den äldsta staden i Europa efter Aten), Thermopolis (Burgas - badruinerna från 500-talet, p.n.e.), Paulalia (Kiustendił - 40 källor aktiva redan under det första århundradet. varken.), Augusta (Hisara - ett mineralbad av romerska kejsare från 3 till 4 århundradet. varken.), modern Bankia etc..

I alla bulgariska livsmedelsbutiker och kiosker finns stora flaskor med inskriptionen "Upper Banya” de gör det möjligt för turister att dra nytta av vattnet som perfekt reglerar mag-tarmkanalens funktion. Så turister som är trötta på den brännande solen kan kombinera affärer med nöje, släcka törst med detta "livets vatten *".

Mycket populära fruktdrycker tillagas här i bulgariska hem under sommarsäsongen. På en varm dag, en persikadryck, som vi behandlades hemma av "Bałkantourist", Mimi Czechłarowa, Han verkade den mest underbara för oss, som vi har druckit i våra liv. När utmattad från en lång promenad på söndag, täppt och torr Varna, vi kom till Mimis lägenhet, ett glas dök upp direkt på bordet, lätt frostat kanna med en tjock, intensivt rosa innehåll. Häll drycken i koppar, Mimi gav oss också ett recept för att göra det. Så först måste du tvätta några av de stora noggrant, mycket mogna persikor. Sedan tas fröna bort och frukten krossas i en kruka. Den resulterande massan späds med vatten och filtreras genom en fin sikt. För fyra glas juice tillsätts ett glas socker och saften pressas ut ur hela citronen.
Mjölk är också en utmärkt törstsläckande dryck–fruktcocktails, som är berusade mycket. I denna kombination med mjölk gillade vi jordgubbar och jordgubbar mest. Frukten gnuggas först genom en sil och dräneras. 2-3 msk av erhållen juice hälls i glasen och sprids med kokt och kyld mjölk. Sedan sötas cocktailen lätt och kyls ner i kylen.

Den mest populära drycken i Bulgarien är dock yoghurt. På grund av dess tjocka konsistens, "kiseło mliako” oftast i varmt väder är det full i form av 'ayran”, det vill säga blandat med mineralvatten. Den här drinken, som vi tyckte var mycket riskabelt först, i praktiken visade det sig vara helt säkert.

I alla bulgariska "sockerfabriker"” du kan också köpa ett glas sprit för några stotinki, ljusbrun dryck, vilket är en mycket uppskattad nationell delikatess. Och även om idag ölproduktionen togs över av industrin, tydligen har den förlorat någonting av sitt värde sedan dess, när den producerades av dem som var flitiga att hålla sina hemligheter "bozajije”. Det var dock svårt för oss att säga detta, för vi var helt övertygade om den täta och intetsägande rädslan. Tillverkad från hirs, majs och jäst har dock högt näringsvärde, och i Bulgarien ingår det i den obligatoriska barnmenyn, gravida kvinnor och ammande mödrar.