Påverkan av andra kulturer på bulgariska köket

Influenser från olika folk som har format bulgarernas kultur och seder i århundraden kunde inte kringgå det nationella köket. Grekerna och turkarna som var direkt besläktade med detta land i många århundraden hade överlägset starkast inflytande på bulgarernas diet.. Oavsett dessa uppenbara influenser har dock det bulgariska köket hållits helt separat, nationell karaktär. Faktum, att de lokala rätterna smakar helt annorlunda idag än deras motsvarigheter i Turkiet, Grekland eller Serbien, vi är skyldiga reglerna, varav det viktigaste - detta:
• Att bibehålla rätt proportioner mellan basprodukter och fettet som används i deras beredning;
• samtidig kvävning, baka eller laga kött och grönsaker, vilket gör att du kan få en rik doftbukett;
• värmebehandling - alltid på låg värme;
• förbereder roux inte "torr"”, men sprider dem med buljong, tomater etc.;
• användningen av lämpliga, kryddor från lokala gräs och örter som anges för varje maträtt; rätter stuvade med kött kryddas med paprika, peppar, lagerblad, Engelska ört; saffran och dragon ger fisken en speciell smak, medan för vegetariska rätter används milda kryddor: för linser och ärter "czabrec" (välsmakande), för vita bönor - mynta och vitlök, för squash, gröna bönor eller 'tarator'” - dill och vitlök;
• för nästan alla rätter, även kötträtter, med ojämn mjölk (yoghurt) istället för vår grädde;
• innan servering till bordet, krydda varje rätt med en grön och färgglad bit av persilja eller dill.

Gamla bulgariska köket lämnade sina arvingar ett stort utbud av rätter, som kännetecknas av en utsökt smak, arom, rika näringsvärden. Olika produkter användes i det - musslor, ostron, sniglar, norr, fiskar, kött, inälvor, grönsaker, frukt, för vilket detta kök hade höga förväntningar; de var tvungna att vara färska, friska, saftig, en mindre, andra mer mogna. Rätterna bakades i allmänhet eller stuvades i sin egen sås, med en liten mängd fett, i lerkrukor placerade i glöd av eld eller i varm ask. Köttet grillades vanligtvis eller på en spott.