DAG LIKNAD TILL NATT

När de första dagarna i juni stora hotellkomplex över hela kusten börjar fyllas med flerspråkiga folkmassor, sommaren hälsas med det gamla i Strandja och mjölkas med en fantastisk ritual. Tullar relaterade till bulgariska midsommar”, den 3 juni, det vill säga inför helgonet Constantine och Helena, eftersom de inte är begränsade till sorglös kul med hopp över lägereldar. Programmets höjdpunkt är den så kallade. nestinana, det vill säga en rituell dans vid midnatt. „Nestinarki” de dansar det med bara fötter på heta kol, och tillståndet för kollektiv hysteri, som de kommer till, gör att de inte känner brännskador. Medvetna om romantiken i denna ursprungliga tradition gjorde bulgarerna sitt bästa, att denna attraktion inte skulle kringgå utländska gäster som besöker deras land. Stiliserade Nestinar-danser utförda av akademiker från balettskolor kan ses av turister under evenemangen som följer med Songfestivalen i Sunny Beach eller på teatern i Plovdiv.
Helt tillfälligt bidrar också de bulgariska heliga Konstantin och Helena, beskyddare av boendena, till att göra deras vistelse vid Svarta havet trevlig för sina gäster.. Alla, som kommer att besöka Druzhba även under en kort tid, han når klostrets vita väggar, som en gång namngavs efter dessa mycket helgon. Idag påminner människornas siffror bara om ikonen i den gamla kyrkan, halvt gömd i marken. Atmosfären i klostret, som förvandlades till ett hotell, Vi kan dock hitta på två charmiga platser "Sedemte Odai” (sju kamrar) och „Monastyrska Room” (klosterkällare).
O królowej Helenie mówi legenda, att hon vilade vid havet under den turkiska invasionen av Balkanhalvön. Just då, när budbäraren meddelade, att den turkiska flottan befinner sig i Svarta havet och hotar Varna och Konstantinopel, en av tjänarna lagade fisk. Drottningen, efter att ha hört denna helt otroligt klingande information, sa: ”Om fisken själv vänder i pannan, Jag kommer att tro, att turkarna kunde ta Konstantinopel och Varna”. Och fisken hoppade och snurrade på egen hand.
I samband med denna legend åt pilgrimer som brukade besöka klostret alltid bröd och fisk här. Kanske är det därför i vita, "Sedemte Odai” Vi gillade alltid fiskrätter mest. Tyvärr lyckades vi dock inte prova den "kungliga fisken”, som från den berömda tiden, och vid fel ögonblick av hoppet i pannan, den förblev vit på ena sidan för alltid, å andra sidan röd.