Stomna kebab – Jachnija

En sund instinkt föranledde bulgararen, hur man äter, för att möta kroppens behov under hårt arbete, beroende på säsong. Och ja, kotletter och kebaps” fläsk tillhörde vintermenyn, medan konserverat saltat kött, på vilket sätt ,,pastyrma” lub „tuning” De äts på sommaren, när du arbetar i värme gjorde kroppen uttorkad.

Modern bulgarisk mat - som fortsätter nästan alla principer som använts tidigare - har skickligt anpassat dem till samtida förhållanden. Ingen begraver krukor i varm aska längre, men tar alltid stor försiktighet, att laga maten på låg värme, vilket gör att du till fullo kan bevara dess smak- och aromegenskaper.

Ett klassiskt exempel på att modernisera traditionella köksrecept är ,,stomna-kebab” (kebap i kannan). En gång kött, lök, tomater, paprika och kryddor placerades råa i en lergodsburk, som - efter att ha täckt hålet med lera - begravdes i het ask. När skålen var klar, kannans nacke bröts helt enkelt. Idag "stomna kebap"” framställs enligt följande: köttet skärs i små bitar, brännande i fett, och tar sedan ut det från fartyget. Samma fett används för att gryta unga lökar - först huvuden, sedan gräslök. Tomatpuré och mjöl tillsätts, och när mjölet blir gyllene sprider han det med vatten, strö salt, peppar, czubrica och czuszki. Kött kastas tillbaka i såsen och stuvas, och när den är tillräckligt mjuk, kebap separeras i ramekins eller lerskålar och binds med fuktigt pergament, och baka sedan i ugnen ett tag, tills papperet på ramekinsen faller.

Det bulgariska köket är noggrant för att bevara de naturliga egenskaperna hos produkterna. Grönsaker, särskilt kött, Så det stekas här under mycket kort tid, och gryta den sedan med vatten eller buljong, tills du får rätt mängd essentiell sås. Så här framställs olika typer av kebaps och "jachnije"”. Köttet är mättat med lukten av grönsaker, grönsaker absorberar fett, såsen - sötaktig från stekt mjöl och lök - tjocknar.
Det finns en grundläggande skillnad i smak mellan kebap och jachnija. Köttet i kebap är saftigare och har mindre sås än köttet i jachnia stuvad med grönsaker. Denna sås har en karaktäristisk rödaktig färg som erhålls genom att samtidigt steka lök och tomater i fett, till vilken mjöl och malet paprika också tillsätts. Jachnije kan också göras utan kött - bara bönor, linser eller squash.