I STAROBULGARSKA "KYSZTI”

De unika atmosfären i de gamla rummen vitkalkade med kalk och fodrade med färgglada mattor finns fortfarande i en by nära Balkan eller en stad som går förlorad bland bergen, som Bożenci eller Kałofer. Vi lyckades träffa det tidigare Bulgarien i Koprivsztica, där vart och ett av de gamla husen är ett slags museum. Verkar, det i den här lilla staden, där idéerna från den bulgariska nationella väckelsen en gång föddes och där Ljuben Karawełov väckte liv i de odödliga figurerna från "bulgarer från gamla tider"”, Alla klockor stannade för mer än hundra år sedan. Detta är intrycket vi får när vi går in i något av husen gömda bakom höga stenmurar. Var och en av dessa två våningar har en inneboende "czardak"” (verandan) och det karakteristiska platta taket på stenplattor är annorlunda, tack vare den ursprungliga prydnaden. Intrikata sniderier på pelarna som stöder taket, på chardakgallerier, ledstänger för trappor och fönsterluckor, på taket i bostadsrum, skulpturer, varav symbolen för solen dominerar, vittna om den extraordinära känsligheten för skönheten hos invånarna i denna stad avskuren från världen av berg och skogar.
Inredningen i ett gammalt bulgariskt hus har lite att göra med europeiska traditioner i detta avseende. Brännpunkten i rummet är vanligtvis eldstaden ("Eyag”) med en kopparkittel som hänger över eldstaden. Inredningen är låg, lådor som står vid väggarna - mindery”, som - täckta med mönstrade mattor - fungerar som bänk-soffor. Mitt i ett lågt runt bord och små halvmåneformade avföring, på vilken man sitter nästan i knäläge. Det mesta av rummet är åtskilt av ett räcke, bakom, på plattformen, finns en plats att vila, fodrad med mattor och kuddar. Allt är väldigt orientaliskt och fascinerande med sin unika karaktär. Vi sökte emellertid förgäves efter denna originella stil i våra värdars moderna lägenhet, vars estetiska krav skilde sig långt från den gamla bulgariska traditionen. Lyckligtvis har nästan helt modernt kök inte avvikit från det.