GERGIOWDEN - FJORDEN FÖR VÅR OCH HÄRDER

I slutet av april är gräset i fjällmarkerna redan så frodiga, att du kan åka dit med fåren. Men i linje med traditionen, fårsäsongen börjar officiellt på St.. George - den så kallade. Gergiowden, faller enligt den kalender som är giltig här 6 Maj. För detta land, där fårodling alltid har varit grunden för existensen, "Gergiowden” det var en oerhört viktig semester.
En gång, innan Bulgarien blev känt och nära oss, när vi fortfarande tittade på henne genom ögonen på de två veckor gamla deltagarna, turistresa, vi såg en framträdande av ett folkband. Med skarpa, män med herdestavar i händerna gick in på scenen, unga flickor med koppar sprang in, skopor dekorerade med blommor, pojkarna hängde repsvängningar. Självklart, scenen integrerades noggrant i den vackra scenen, dansarrangemang och kompletteras med en fascinerande musikalisk miljö. Vi såg lagets handlingar med intresse, men förutom de intressanta koreografiska effekterna kunde vi inte läsa någonting från denna genrebild. Bara senare, mycket senare, när vårt "äventyr med Bulgarien” det var inte månader längre, men år, vi kom på, att det var en stiliserad ritual för den högtidliga öppningen av herdens säsong och att denna tradition fortfarande lever. Och idag, 6 I maj är husdörrarna dekorerade med grenar av bok och hagtorn, och invånarna i byn långt på kvällen har kul vid vanliga brasor i skogens gläntor och njuter av middagen.
Den vanliga maträtten för denna fest är naturligtvis det första rostade lammet i år. Enligt den gamla sedvänjan, den ska matas innan den dödas med kli, salt och gräs. Detta var för att säkerställa en bra skörd på fältet, på gården och på betesmarkerna. Under kvällsfesten vid elden var du tvungen att svänga på en ek- eller bokgunga, för att säkerställa din hälsa året runt. Händerna och fötterna på den unga nässlan hackades också för detta ändamål. Du var också tvungen att kontrollera din vikt den dagen och testa din styrka genom att kasta stenar. Lammbenen som var kvar efter festen måste begravas i myrstolen, att fåren skulle föröka sig snabbt och att det kan vara så många av dem, vilka myror.
Tradition kräver också speciella ritualer för fårmjölkning. I berget "mandras”-hon pryder stugorna’ plantskolor med girlander av vilda blommor, och efter att fåren mjölkats, hänger de upp kransarna runt ramens hals. På några ställen (tyrnowskie, szumenskie) medan den är gjord av bokblad, klasar av vilda pelargoner och vita skogsblommor, med vilket örat på en kittel avsedd för mjölkning av får är dekorerad. Dessa växter väljs inte slumpmässigt. Var och en av dem har en uppgift definierad av tradition. Bokbladen säkerställer riklig mjölkning, skogsblommor - mjölk och ost av hög kvalitet, och pelargon - här kallas "zdrawec” - för att skydda besättningarna från sjukdomar.
Kanske, fantastiska effekter, som Bulgarien uppnår inom avelsområdet, beror på de specifika geografiska förhållandena i det landet. Vi föredrar dock att tro, att alla komplicerade ritualer gör det, som genomförs på Balkan mandras på våren”.