Skara kött – kebapczeta – kjufteta

Det mest populära och godaste sättet att laga kött i Bulgarien är att grilla det, kallas "skara”. Så “grill” finns i varje, även den minsta restaurangen. Självklart, i lyxiga lokaler är dessa elektriska apparater, men här och där kan du fortfarande träffa en svart hukklocka i restaurangens kök som hänger över gallret, under vilket kolet lyser. Kött med "kycklingar"’ den är ömtålig, saftig, doftande och helt saknar onödigt fett. Från gallret föreslår vi vanligtvis "shishhet” (spett), „Pyrżole” (käft), lammbiprodukter, och - extremt populär i Bulgarien - köttfärs - "kjufteta” (små schnitzels) och „kebapczeta” (typ av korv).

Beundra smaken av dåliga produkter, Visst undrade många av våra landsmän, varför malet kött har ett så dåligt rykte hos oss, eftersom du kan laga så underbara rätter från den. Om dock den bulgariska värdinnan såg, hur vi förbereder schnitzels eller hamburgare, och hon skulle verkligen vara mållös av skräck. Saftiga kebapczeta och kjufteta är skyldiga till många komplicerade aktiviteter.

Den första och viktigaste regeln, som observeras här, köttet som males är korrekt och i proportion till det. Oftast kombineras den i lika delar med lamm och kalvkött eller nötkött. Det lägger också till (i minsta procentandel) fläsk. Köttet bearbetas noggrant: den måste malas minst två gånger och mycket väl förberedd med händerna doppade i kallt vatten. Den beredda massan placeras också i kylen minst två gånger i några eller flera timmar. Endast till sådant berett kött kan lämpliga kryddor tillsättas och formas till en specifik form. Så när, i restaurangen "Trimoncjum" i Plovdiv, placerade servitören framför oss en het tallrik med "blandad karate"”, vi visste verkligen inte, vilken bit av det föreslagna köttet ska betraktas som den ädlaste. När det gäller smak, lilla kebapczeta som smälter i munnen var inte sämre än skivor fläskländen eller kuber av ländrygg som fastnat vid "shisha"”.