LITTLE "MEZE"

Nationella bulgariska köket övertygar oss vältaligt, att dess skapare har bemästrat kulinarisk konst i hög grad, att de kunde uppskatta inte bara mångfalden av mat, men också intressanta smakkompositioner. En av hjältarna i Ljuben Karawełovs roman - Bulgarians of Old Times” - sådan är svärdottern som förbereder "lite"” ett mellanmål („Meze”) för en social chatt:

“Häll den bästa rakiaen i degeln där, blanda det med älskling, men låt lite mer älskling, och sätt den på eld, så, Vet du, bara värma upp henne lite. Berätta för mamma där, att hon skulle ge mig en kål, och strö den med rödpeppar, men det säger sig självt, så att det inte finns för många paprika… Ta med några fikon och torra druvor. Baka också lite lammlever och skär lökarna, men du förstår, så att den skärs mycket tunn…”

Så, bara en kräsen gourmand kunde tala på detta sätt, tillämpa Brillat-Savarina-principen i sitt liv, som talade, att ”gastronomisk kunskap är nödvändig för alla människor, eftersom det är hon som försöker öka summan av nöjen som tilldelats dem”.