ATT vandra runt höstmässan

Kan det finnas något mer behagligt för ögat, än synet av en stadsmarknad som denna, Oktoberdagar överexponerade av solen, när båsarna böjer sig under högar av grönsaker och frukter i alla färger och former?
Tung, honungsdruvor, enorma skida av rödpeppar, kransar av god vitlök, grönlila trosor, slät, svarta och glänsande äggplantor - allt detta skapar en utmärkt färgkomposition, som kompletteras med en lika perfekt doft. Doften av persilja, selleri, mynta och czubricy kombineras med luktvågen från bås med stekt fisk och vattenkokare med kokt majs, gör en, en helhet som stimulerar aptiten.
Att vandra runt på höstmarknaden var vår favoritform att spendera fritid. Mer än en gång blev vi bortförda av galenskap och sedan bar vi tunga nät av inte så förnuftiga inköp till hotellet, för när vi flyttade längs båsarna, allt verkade extremt attraktivt. Det går inte att motstå skönheten i de föreslagna varorna, vi köpte allt, som lockade våra ögon - även saker som var helt onödiga i vår bulgariska existens. Så bärnsten honung i stora burkar och buntar av aromatiska Balkan örter, och även klasar av druvblad för "kärleksfåglar."”. Vi tittade också med intresse, hur bulgarer köper. Redan från sådana korta observationer kunde man dra många slutsatser och många generaliseringar om egenskaperna hos det lokala köket. Således, fulla av paprika tas hem, tomater, äggplantor, plus bara ett kilo eller två potatis, för det här är proportionerna här. Vi tittade avundsjukt på olika grönsaker och grönsaker, vad den bulgariska värdinnan har till sitt förfogande. Peppar i sig har flera varianter - och stora, slät, trójkątne strąki, mild, med en söt smak, kallas "grind”, och "Kadmium” - röda bollar tomatpeppar, och kryddig, små kolibrier”. Vanligtvis köptes många nötter på marknaden, som är ett mycket viktigt tillskott till många rätter. I hur många recept vi har stött på frasen - “lägg till en handfull krossade nötter” och i situationer som är helt överraskande för den polska gommen, eftersom t.ex.. för soppor eller kött. Därför drunknar byar och städer nära Balkan helt enkelt i nötodlingar, till exempel Tetewen, där vi tillbringade vår semester.
Vi gillade också mycket att observera inköp av vattenmeloner. Det var hela ceremonin. Dessa enorma, gröna sfärer staplade direkt på marken, de verkade för oss, ignorantkom, helt samma. Köparna hade dock en annan åsikt. Ofta kastades ett dussin frukter, slutligen - efter noggrann och mycket mystisk knackning - välj rätt. Och det var inte slutet på repetitionerna heller. Säljaren klippte en konisk bit rött kött med en vass kniv och först efter att ha tittat på det fattades ett beslut - att köpa eller inte.
Den bulgariska hösten upplivar till och med och uppmuntrar stereotypa stadsbostadshus. På balkonger, långa kransar eller strängar bundna med en röd paprika visas direkt på fönstren. Hur skulle det inte vara möjligt att förbereda en torrhatt för vintern. När allt kommer omkring är det dags att göra konserver, och i varje familj är det av stor betydelse.