KULINÄR DAG FÖR DEN BULGARISKA FAMILJEN

Även i dagens Bulgarien, trots livets uppenbara tempo, nöjet är inte upp, god mat ger. Det är svårt att hitta en familj här, där traditionella konserver inte skulle göras för vintern och människor inte skulle sitta ner och äta tillsammans minst en gång om dagen.
Den dagliga menyn för en genomsnittlig bulgarisk familj ser likadan ut över hela landet. På morgonen - när alla rusar till kontoren, fabriker och skolor - snabbmatstänger används, varav det finns många i varje steg. Den vanligaste drycken är sur mjölk med en söt rulle - "kifla"” eller äter en bit varm banica med ost. Arbetare som arbetar hårdare är angelägna om att köpa en portion varm och tjock "glaspåse" till frukost” med skivor vitt bröd. Priset på en sådan måltid överstiger inte ett dussin eller så rätter.
Vid lunchtid, där - enligt principen som antagits i södra länder - används längre pauser, de vanligaste platserna är också barer, som redan vid denna tidpunkt börjar "straffet". Denna måltid är också liten: 2—3 kebapczeta med en matsked vit bönsallad eller en bit kyckling. För detta naturligtvis vete-majsbröd, vit, tjockt skuren och rikligt doppad i örtkryddor.
Efter hushållets återkomst förbereder den bulgariska hemmafruen en grundläggande måltid - något mellan en sen lunch och en tidig middag. Det är oftast en kött- och grönsaksrätt med mycket färsk grönsaksallad på sommaren och hösten, a z „turszii” - på vintern. Dessa måltider - serveras i "wsekidnewna” (fred, som koncentrerar hemlivet), och på sommaren vanligtvis på terrassen eller i trädgården - de spelar en viktig roll i familjens liv. Det var då, när alla hushållsmedlemmar samlas, skapar det bästa klimatet för att diskutera viktiga familjeproblem. Ingen har bråttom med dessa måltider och kan njuta av hemlagade specialiteter i fred.
Denna rytm av dagen, verkligen dikterat av klimatförhållanden, har förblivit oförändrad i Bulgarien i århundraden. Och beskrivningar av de viktigaste - vanliga - kvällsmåltiderna, när detta "gårdsbord sades som vanligt under ett vindruvsträd ... hittar vi på sidorna av litterära verk.
Verkar, att bulgarerna inte bara är glada att sitta vid bankettborden, inte bara gillar de att prata om mat, men de skriver också om det med lika nöje. Klassikernas verk är fulla av "välsmakande” citat, som den här, från den berömda romanen av Ivan Vazov "Under ok": ”En vinskinn av något slag, berusad i pilens svala skugga ovanför den surrande kristallströmmen, får mig att känna, att du glömmer träldom, några gjuwecz bakade med skarlagna äggplantor, doftande persilja och peppar… lugnar ångest”,
Hur kvinnor förenar arbetsuppgifter med daglig matlagning, det förblir bara deras hemlighet. Att laga rätter i detta mycket mödosamma kök kräver mycket tid och det är omöjligt att komma undan med några ersättare, eftersom så många produkter behövs för att förbereda en "manga” skal, drobniutko pokrajać, gryta i ordning… Och arbeta dessutom i din egen trädgårdsvingård, som alla här i allmänhet har, eftersom det nationella köket har speciella krav, när det gäller kvaliteten på grönsaker och frukter.