Kalkon

Det mest populära sättet att lagra grönsaker till vintern är att göra "tursha"”, pickles. Grönsakerna för turshiya kan vara råa, ångad eller rostad. Vanligtvis försuras de i fat, men du kan också förbereda små portioner turschia i burkar. Grönsaker hälls med en lösning av vatten och salt eller salt och vinäger, genom att sätta druvblad mellan de enskilda skikten. Tursziya kan göras av en typ av grönsaker eller av blandade grönsaker. Så vi åt turshiya gjorda av rostade paprika, med morötter och blomkål, och till och med vitlök i sig, som i denna form är perfekt och saknar obehaglig lukt.
Vår vän, Wioletta Deczewa, i vilket pensionat vi lärde oss många hemligheter i bulgariska köket, detta är receptet hon gav för beredning av blandad turshi: 20 kg olika grönsaker (peppar, gröna tomater, morot, selery, blomkål etc.) rengör och ordna i ett lager i lager, som ska spridas med skållade druvblad. Lägg en krans av druvkvister på toppen och häll den inlagda 1,5 endast kg, 20 Och vatten och 4 l vinäger. Pressa med ett träkors och en sten. Efter 2 häll saften från tunnan i ett annat kärl och häll den över grönsakerna igen. Upprepa detta steg, tills betet är klart.
Kål bereds på ett liknande sätt för vintern, som alltid är nästan surt i Bulgarien, hela huvuden. Medelstora kålhuvuden väljs för detta ändamål. Efter rengöring av de övre bladen och ihåliga håligheterna skärs de över, till ett djup av ca.. 5 centimeter. Kålen beredd på detta sätt placeras tätt i ett fat, täcker på toppen med en krans av druvblad och pressar den med ett träkors viktat med sten. Lagunerna är gjorda av vatten och salt i samma proportion som för blandad turshiya. Efter en vecka är det nödvändigt att tömma saften från tunnan och hälla den över kålen igen. Aktivitet du, som betyder "pretakane” bör upprepas 3, 4 gånger i veckan tills nu, tills jäsningsprocessen är klar.
Någon vinterkväll, när vi var nöjda med den utsökta smaken av fylld kål i druvblad och uttråkade fru Wioletta med frågor - var kom dessa löv från just nu?, värdinnan visade oss några burkar med iögonfallande turkos, vilket gör det möjligt att förbereda sådana specialiteter även i tid, när snö täcker vingårdarna. Naturligtvis bad vi omedelbart om receptet och nu vet vi det, de unga och färska druvbladen (mer eller mindre 3 kg) bör ordnas i form av små buntar, och sedan fördjupa ett ögonblick i en kokande marinad beredd 0,5 Och vinäger och en tesked salt. Buntarna placeras i burkar, strö dem med mynta, och sedan hälls den över med lite kyld vätska.