KVÄLLPROMENADE

Diskutera den kulinariska dagen för en typisk bulgarer, du kan inte ignorera traditionen med en kvällspromenad runt staden. Det är en tid med fullständig avkoppling efter dagens stress, dags att träffa vänner. Denna oöverträffade vandring längs stadens gator är en del av den dagliga ritualen. Så oavsett faktum, om vi är i Sofias stora huvudstad, eller i den lilla fabriken Gabrovo, i hamn Burgas eller bergiga Plovdiv, vi kunde inte låta bli imponerade, att det är någon osynlig kraft som drar invånarna ut ur sina hem till den traditionella Corso.

I hett, kvällsluften luktar popcorn, erbjuds insisterande av gatuförsäljare. Musik hörs från restaurangens öppna dörr, gatorna fylls med monotona, ett surrande surrande ljud. Kaféträdgårdarna åtskilda av rader med färgade glödlampor kommer till liv. Du går in här för ett ögonblick av konversation med vänner. En beställning från en servitör behöver inte vara stor - ett glas rom eller ett glas cognac blandat med Coca-Cola räcker för sociala sammankomster.. Det kan också vara en kopp starkt och sött kaffe, som bryggs här i små deglar, kallas "jezwe”. Det blandas med vatten och socker, och värmer sedan upp den och förhindrar att den kokar. "Cezve” flera gånger kommer den närmare och rör sig bort från lågan och väntar, så att en välsmakande "butterscotch" bildas på toppen. Ett populärt sätt att brygga kaffe är också att inkludera "Jezwe".” i varm sand. Så här drack du alltid kaffe här. Så idag, även om menykorten erbjuder kaffe ,,i marin stil” - med alkohol och kaffe "melange” - med kakao, och kaffe med grädde eller "schwarzkaffe"”, ingenting konkurrerar med de små, metall deglar.