Vinframställningens historia

Som i alla länder, där vinodling utvecklas på en bred sten, så även i Bulgarien börjar tidig höst en stor druvskördekampanj som inte bara mobiliserar jordbruksservicearbetare. Arbetsplatser rusar för att hjälpa till, skolor, ungdomsorganisationer. Druvor måste skördas effektivt och sorteras snabbt, och det finns en hel del av det. Bulgariska vingårdar ockuperar området 4% hela åkermarken,, vilket ger ca.. 800 tusen. massor av frukt. Mer eller mindre 1/3 Druvorna som odlas här är avsedda för konsumtion färska i landet och utomlands, andra 2/ 3 tar vinförädlingsindustrin.
I Bulgarien sägs det: „Kakwa e łozata, så är också druvorna” ("Vilken vingård, sådana druvor”), och eftersom jordens jord och gynnsamma klimatförhållanden gynnar vinodlingarnas utveckling, Vinframställning har blomstrat här i århundraden, och med varje år som går, föds mer vackra druvsorter.
Men för att lära känna historien om vinframställning i detta land, vi måste hänvisa till legenden, som säger, att när den goda guden gav folket landet efter världens skapelse, den sista var bulgararen. Sedan visade det sig, att Gud redan hade separerat allt - även stäppen och myrarna. Detta gjorde bulgaren mycket arg, som slutade arbeta hårt. God Gud, överväldigad av sin förtvivlan och berörd av hans flit, erbjöd honom sedan ett paradis - landet mellan den stora floden, hav och berg, som han lämnade i vingårdarna för sig själv. 0 detta, att bulgarerna inte slösade bort paradisets vingårdar med de många medaljer som tilldelats bulgariska viner och cognacer vid de internationella vinkonkurrenser.
Landet i detta land, särskilt området för tidigare Thrakien, Donau slätten och Svarta havets kust med mycket solsken och ett milt mikroklimat har länge gynnat odling av vinstockar. Plinius nämner redan skörden av druvor i dessa delar, och vinet från Thrakien kom, som Homer vill, hela vägen till Troy, där de belägna Achaéerna tog det. Vinodlingstraditionen i dessa länder går alltså tillbaka 4 tusen år f.Kr.. Detta bevisas också av:. i. unik, en ovärderlig skatt, kallas "Panagyurian."”, från stadens namn, vart i, har hittats. Grävd gå w 1949 r. inom jordbruksarbetet, naturligtvis helt av misstag, som de flesta av de arkeologiska fynden i detta land, där vittnesbörd om forntida kulturer kan hittas bokstavligen vid varje steg.
Idag har besökare på Plovdivs arkeologiska museum därför möjlighet att beundra en uppsättning gyllene fartyg från 400-talet. p.n.e. och utgör en arkeologisk känsla i global skala. Amfora och nio koppar med en total vikt 6169 g glädje med en vacker skulptur och sofistikerad form. Vinkopparnas intressanta form talar volymer, Inte de forntida invånarna i dessa länder uppskattade "gudomligt"” sprit. Kalkarna är gjorda i form av djur eller endast deras huvuden, ni «. de har ett fat, och det finns ett litet hål i botten av varje, så om festen inte ville skona en droppe dyrbar nektar, de tvingades dricka snabbt, utan att lägga ner pannan.
O winie z tych stron myślał zapewne Ovidius pisząc: "Vin gör hjärtat ömt”… Den romerska poeten lärde känna detta land,’ när han på Caesars order gick i exil till Tomia (Beständighet),
Användningen av vin av invånarna i detta land måste förvandlas till ett farligt missbruk ganska snabbt, sedan i början av 800-talet. den bulgariska Khan Krum tillgripit en sådan drastisk åtgärd, som att beordra alla vingårdar att röjas. Legenden gör det, att chan senare återförde sitt beslut, men kanske var det bara bulgarernas insubordinering som räddade planteringarna av underbara druvor. Det sägs att vinförbudet orsakade upplopp, som svar på vilket khan införde utegångsförbud. Varje dag i skymningen släpptes den hotfulla Iwo på gatorna, som cirklade staden fram till gryningen. En morgon hittades Iwo död med en sönderriven mun. Det var inte svårt att hitta gärningsmannen., som erkände, att han älskar sin flickvän väldigt mycket och att han inte kunde ge upp kvällarna trots faran’ möten med henne. Khan Krum, nöjd med modet och styrkan hos den unga Bulgar, ville träffa kvinnan, som tog upp en; mocarza. Den livrädd mamma erkände sig skyldig: i motsats till ordern höll hon en vinranka i hörnet av sin trädgård. Hon vattnade sin son med saften av de skördade druvorna under hunger, och av tacksamhet för hans hälsa och styrka döpt hon pojken efter denna speciella druvsort - Mavrud. Tack vare det modiga Bulgarien upphörde förbudet mot att odla druvor, a „Mavrud” idag är det ett av de mest uppskattade bulgariska exportvinerna.
Under tiden för Khan Krums efterträdare intog vinet återigen sin rättmätiga plats på bulgariska bord. Under det turkiska fångenskapet (1393—1878) vingårdar och vinframställning stöddes inte av myndigheterna i enlighet med Korans förbud, förbjuder konsumtion av alkohol. Men redan under andra hälften av 1800-talet ockuperade druvplantager en stor del av åkermarken. Tyvärr den första phylloxeraepidemin (vinjett) orsakade en kraftig regression i vinframställningen, som började under året 1883 och varade i flera dussin år. Endast import av nya och resistenta stammar, mestadels amerikansk, och ersätta traditionella sorter med dem, räddade situationen. Under efterkrigstiden utvecklades odlingen av bordssorter särskilt i samband med utländsk turisms behov.