GÄSTAR VÄLKOMMAR ALLTID

Under våra vistelser i Bulgarien fick vi möjlighet att ta reda på det mer än en gång, att dela gästerna på bordet med gäster är mycket uppskattat och att den sakramentala formeln, som hälsar de nyanlända "Bra kom - zapowjadajte”, det är inte en tom fras. Som hälsning lägger värdinnan vatten med konserver på bordet, då dyker allt upp för att hedra gästerna, vad huset har just nu. Och även om omgivningen vanligtvis är väldigt modern, trots allt skiljer sig dessa fester inte mycket i menyn och atmosfären från kvällsmaten, till vilken den gamla Haji Genezo bjuder in oss i den ovannämnda romanen ”Bulgarians of old times”: „…Sur kycklingsoppa dök upp på bordet, surkål med fläskfett, rostad höna, stekt ägg med fårost, surmjölk, tårta och vin. Farfar Libens och hans frus hälsa var full, var full för haji Genesis och hans familj, och sedan för gästerna, för hästarna, för oxar och höns, och full tills nu, tills morfar Liben drack så, att han såg ut som en våt höna själv”.