Hemligheter från bulgarisk vinframställning

Vi introducerades för hemligheterna för bulgarisk vinframställning av chefen för Varna Wine Chamber, P.. Karakashev, som hävdar, att de druvor som för närvarande skördas i Bulgarien uppfyller alla villkor, krävs för produktion av viner av högsta kvalitet, inte sämre än Spanien i detta avseende, Italien eller Frankrike.
Torra viner erhålls från druvor som tas tidigt, tung med juice. Halvtorkade är gjorda av mycket mogen frukt, nästan vissnat, täckt med en silverfärgad beläggning. Söta viner tillverkas av druvor, som den tog bort från busken så sent som möjligt och torkade.
De mest kända och värderade bulgariska vinerna är torra röda viner; och de mest populära bland dem är:
• Cabernet — wino otrzymywane ze szczepów winorośli francuskich, relativt nyligen odlat i Bulgarien.
• Gamza — wino otrzymywane z typowo bułgarskiej odmiany winorośli o tej samej nazwie. Den odlas i Thrakien och på Donau slätten (Widin, Plewen, Pawlikeni, Suchindol, Kramolin). Den har en behaglig arom, en uppfriskande smak och en mörk rubin färg. Det är grunden för att exportera bulgariska viner till många europeiska länder. Gamza har vunnit många guld- och silvermedaljer vid internationella vintävlingar, m. i. i Budapest under åren 1958, 1960, 1965.
• Mavrud — duma bułgarskich win czerwonych — z trackich wysokogatunkowych winogron uprawianych w rejonie Asenowgradu, Plovdiv och Pazardzhik. Det kännetecknas av en rik doftbukett, delas ut ständigt vid vintävlingar.
• Mełnik — wino gęste, tung, med en behaglig arom och hög styrka (13% alkohol). Det anses vara ett av de bästa bulgariska vinerna. Smaken liknar den spanska "Alikante”. Han är infödd i västra Bulgarien (Melnik, Blagoevgrad). Druvor av sorten "wide mełnisika"”.
• Pamid — otrzymywane z najbardziej aromatycznych i słodkich winogron o tej samej nazwie, uppfödd i närheten av byn Karabunar. Därför kallas Pamid ofta också "Karabunar" -vin”. Efter en kort liggande position har den en ljusröd färg, innehåller tannin och organiska syror. Det är inte lämpligt för längre förvaring.
• Trakija — wino kupażowane (blandad), som den består av 60% Pamidu i 40% Mavrudu. Det är ett högkvalitativt vin, det är dock inte lämpligt för långvarig lagring.

Alla torra röda viner innehåller upp till 13% alkohol och 5 g socker per 1 Jag.

Bulgarien producerar också utmärkta torra vita viner. De mest kända är:
• Misket — wino o delikatnym, något grönaktig färg och stark arom. De erhålls från druvor med samma namn, odlas i närheten av Karłów och Songulare (Rose Valley). Det är vanligtvis märkt på flaskorna, att det är "Misket Karłowski” albo „Marmorresultat”.
• Dimiat — z winogron o tej samej nazwie uprawianych w rejonie wybrzeża czarnomorskiego (Shumen, Färg, Burgas, Pomorie, Czirpan). De kännetecknas av en ljusgul färg och en delikat smak. Det växer i värde efter 3-4 års ålder.
• Ewksinogradzkie — wino o specjalnym łagodnym smaku, känslig arom, gyllene färg, nästan uteslutande tillgänglig i Druzhba eller Evksinograd-källaren - den tidigare sommarbostaden för de bulgariska tsarna, eftersom detta "vrak” han gillar land i palatsets vingårdar.
• Riesling — wytrawne, ljusgrön färg, med en behaglig uppfriskande smak; kommer från vingårdar nära Ruse, Varna, Shumen, Targovishte, Laskowiec.
• Dunajska Perła — wino o bardzo delikatnym smaku i zapachu, från druvor 'fetiaska ałba”.
• Złatni Piasici — z gatunku „juni błan” lätt bärnstensfärgat vin, halvtorr, liknar franska viner, kommer från Varna; vinster med "åldrande”.
• Rkaciteli — białe wino z winogron „rkaciteli”, ljus gulaktig, med en behaglig specifik lukt, liknar georgiska viner. Denna vinranka odlas i vingårdarna i Varna, Shumen, Targovishte.
• Byłgarsko Słynce — wino mieszane.

Vita viner innehåller 11-12,5% alkohol och 0-5 g socker per 1 Jag.
Dessertviner med högt socker- och alkoholinnehåll inkluderar:
• Sławianka — z winogron „czerwen misket”. Ett vitt vin med en fantastisk smak, "Misketowym” lukt och hög glukoshalt; liknar fransk Muskatel-vin.
• Madara — z soku winogron „gamza” i „dimiat” från regionerna Varna och Shumen; den har en fin tefärg, "solig" smak”, liknar portugisiska Madeira.
• Asenowgrad — wysokogatunkowe czerwone wino deserowe (halvsöt) från druvor från 'mawrud”, belönad med guldmedaljer i Budapest.
• Pomorie — jasnoczerwone, ganska söt och stark (17% alkohol) från druvans dimiat” jag "marmor”.
• Rubin — deserowe wino czerwone słodkie.

• Stanimyszka Malaga — przypomina hiszpańską Malagę, sött vin, tung, stark (18—20% alkohol), produceras och druvor "Mawrud”.
• Morski Wyłni — białe deserowe wino pochodzące i okolic Burgas.
• Burgas — ciemnoczerwone wino, liknande smak till Pomorie- och Rubin-viner.

Örtviner används i Bulgarien som ett tillägg till cocktails eller aperitiffer, som Vermouth Varna (Röd) albo Vinprom i Ciociosan (Vit). De inkluderar från 14 do 20% alkohol, och socker - beroende på vintyp - från 30 do 170 g na 1 Jag.